Bron: ithinkchaos (Flickr.com)

Moeders met een fulltime baan hebben een betere mentale en fysieke gezondheid dan thuisblijfmoeders of moeders die deeltijd werken. Dit blijkt uit onderzoek gedaan van de Universiteit van Akron en Penn State University. De wetenschappers ontdekten dat vrouwen die na de bevalling weer aan het werk gaan meer energie en mobiliteit hebben en minder vaak depressies rond het veertigste levensjaar.

Het onderzoek
Het onderzoek omvat gegevens van ruim 2500 vrouwen die moeder werden tussen 1979 en 1995. De wetenschappers hebben rekening gehouden met een aantal factoren, zoals gezondheid, werkgelegenheid voor de zwangerschap, etniciteit en burgerlijke staat. Op basis van de gegevens ontdekten de onderzoekers dat een voltijdbaan vrouwen vanwege een aantal redenen ten goede komt. Ze verdienen meer geld, hebben meer mogelijkheden tot promotie, meer werkzekerheid en meer werkgelegenheid dan vrouwen die deeltijd werken.

Sociaal isolement
“Werken is goed voor de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het geeft vrouwen een doel, controle en autonomie. Ze ontvangen loon en worden als expert gezien,” aldus onderzoekster Adrianne French, assistent-professor sociologie. Thuisblijfmoeders zijn financieel afhankelijk en lopen meer risico op sociaal isolement dan werkende moeders. “Het huwelijk of ouderschap betekent niet dat je minder moet investeren in je opleiding of werk. Werken maakt echt gezonder,” aldus French.

Bron: Health.com

Lees ook
Waarom meer rauw eten gezond is
Vrijwillig in een sloppenwijk wonen
Verdien honderden euro’s per jaar met zonnepanelen en isolatie