Bron: Greenpeace

Als je op 12 september groen wil stemmen, kun je je goed voorbereiden aan de hand van kieswijzers als de Groene Kieswijzer en Klimaatkeuze.nl. Bij de Groene Kieswijzer kun je het duurzame gezicht van een politieke partij herkennen aan de hand van 15 stellingen. Eén daarvan is: “De bouw van kolencentrales in Nederland vind ik acceptabel.”

Het wekt geen verbazing dat partijen als Partij van de Dieren, D66, Christen Unie en Groen Links het oneens zijn met deze stelling. Maar wél opmerkelijk is dat ook de VVD en de SP het hiermee oneens zijn. Met andere woorden: de VVD en de SP willen dus géén nieuwe kolencentrales. De SP spreekt zelfs van een ‘motuarium op kolencentrales’.

Als we afgaan op de peilingen betekent dit een meerderheid van 114 zetels, die van links tot rechts gedragen wordt. Als dat geen kabinetsbeleid tegen nieuwe kolencentrales oplevert, dan is er wel heel slecht onderhandeld bij de formatie.

Maar als we stoppen met kolen, dan moeten we onze energie op andere manieren opwekken. Nu de rekenkampioenen van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben becijferd dat elke extra euro voor schone energie wereldwijd drie euro in toekomstige brandstofbesparingen oplevert, zou de toekomst er zelfs voor duurzame-energie-ontwikkelingsland-Nederland wel eens heel zonnig uit kunnen zien. (Of de wind zou wel eens heel goed kunnen gaan waaien, voor we weer boze mails krijgen dat wij bij hetkanWel alleen aan zonnepanelen denken en windmolens vergeten. Terwijl we heel goed weten dat je ook geld kunt verdienen met je eigen windmolen.)

Lees ook:

Zonnepanelen en isloatie rendabeler dan ooit

100% groene stroom

Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan bij leveranciers in je regio