Bron: Fotero (Flickr.com)

De reden dat bierflesjes langwerpig en rond zijn, heeft alles te maken met gemak. Je kunt ze goed vasthouden en een glas bier inschenken zonder te morsen. Maar dit is allemaal korte termijn-denken. Zodra een flesje leeg is, kun je er nog maar weinig mee. Deze twee ongebruikelijke ontwerpen voor bierflesjes richten zich wel op de lange termijn.

Heineken WOBO
Al in 1963 kreeg meneer Heineken het idee om van afval iets nuttigs te maken. Heineken bracht een bezoek aan het Caribische gebied en zag twee problemen: stranden bezaaid met flessen en een gebrek aan betaalbare bouwmaterialen. Hij wilde dit oplossen en bedacht samen met architect John Habraken de Heineken WOBO: ‘de steen die bier houdt’. Deze vierkante fles was zijn tijd ver vooruit in eco-design. Maar ondanks het succes van de ‘world bottle’, ondersteunde de Heineken brouwerij het plan niet en kwam de WOBO tot stilstand. Nu zijn alleen een schuur op het Heineken landgoed en een WOBO-muur in het Heineken Museum in Amsterdam het bewijs van Heineken’s briljante eco-idee.

Heineken Cube
Nu is er de Heineken Cube, bedacht door industrieel ontwerper Petit Romain uit Frankrijk. Een eenvoudige kubus die de ergernissen van een moeilijk op te stapelen six-pack wegneemt, maar ook de lange termijn in het vizier houdt. Deze vierkante flessen zijn eenvoudig op elkaar te zetten, zodat je de ‘fles’ perfect kunt gebruiken om een muurtje te bouwen. Het enige nadeel aan de cube is dat het lastig zou kunnen zijn om er grip op te krijgen, zeker als hij vochtig is van condens. De Duurzaamheidsscore van Heineken bij Rank a Brand is overigens: D, 5/19.

Meer mogelijkheden
Maar er zijn al creatieve mensen geweest die potentie zagen in het oude vertrouwde bierflesje. Zo bouwde Tressa Prisbey een heel dorp van bierflesjes in Simi Valley, Californië. En in de Thaise provincie Sisaket hebben monniken een boeddhistische tempel van lege bierflessen gemaakt. Een bierflesontwerp die het bouwproces vergemakkelijkt, zoals de cube, zou wel eens kunnen resulteren in meer van dit soort creatieve ideeën.

Bron: Inhabitat

Lees ook
Moeders met fulltime baan gezonder dan thuisblijfmoeders
Vrijwillig in een sloppenwijk wonen
Verdien honderden euro’s per jaar met zonnepanelen en isolatie