Als het politieke speelveld een biljartlaken was, dan zouden de politici carotte spelen. Het is de meest irritante biljartstijl, erop gericht om via een welgeplaatste stoot de ballen zo neer te leggen, dat het de tegenstander welhaast onmogelijk wordt gemaakt een carambole te maken. Je ziet het voor je: het gekonkel van geslepen partijleiders om de opponenten weg te zetten en uit elkaar te spelen.

Onze democratie loopt tegen haar grenzen aan; het – stukgelopen – Catshuisoverleg markeerde het zesde achtereenvolgende kabinet dat het niet tot de eindstreep haalde. Democratie is verworden tot de kunst van het oneens zijn, terwijl het in de politiek toch de bedoeling is om verschillen te erkennen, ideeën te verkennen, overeenkomsten te vinden en een uitweg te formuleren. Dat moet ook eigenlijk niet verbazen; wat wij vandaag verstaan onder ‘democratie’ heeft maar weinig te maken met dat briljante, oorspronkelijke idee.

In het oude Athene, zo’n 2500 jaar ging democratie, – letterlijk ‘volksheerschappij’ – er heel anders aan toe. De Atheners hadden directe democratie. Alle belastingbetalende burgers vervulden allemaal op enig moment in hun leven een publieke functie, telkens voor een beperkte periode van een of twee jaar. Bij loting werden ze aangewezen, want, zo redeneerden zij, verkiezingen zouden slechts de rijken en welbespraakten bevoordelen.

Op zoek naar ideeën om de gedateerde versie van democratie te moderniseren, stuitte Ode’s hoodredacteur op de inzichten van Tom Atlee, mededirecteur van het Amerikaanse Co-Intelligence Institute. Atlee pleit voor burgerraden om via een relatief eenvoudige, praktische manier burgers mee te laten praten over moeilijke besluiten. Zijn ideeën zijn onderdeel van omslagthema van Ode’s septembernummer, dat een fris antwoord biedt op de fascinerende vraag of een ‘Atheens’ parlement bij loting vandaag nog zou kunnen werken. Door een beroep te doen op onze collectieve intelligentie maken we een echt feest van de democratie. En deze keer bent u uitgenodigd.

Nieuwsgierig geworden?
Koop Ode’s septembernummer op de iPad via de app ‘Tijdschrift’
Bestel dit nummer of neem een digitaal abonnement op Ode via Zinio
Of koop dit nummer nu bij Bruna, Ako of de boekhandel!

Meer weten over nieuwe democratie? Ode organiseert op 18 oktober een online evenement met Atlee voor maar € 10,-. Lees hier meer.

onder #nieuwedemocratie. Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode: 3 nummers voor slechts €15,-