Terwijl onze economie voortkwakkelde, is er vorig jaar 40 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen. Deze toename was twee keer zo veel als het jaar ervoor. Dat betekent exponentiële groei in tijden van economische crisis.

Het lijkt er daarmee op dat zonne-energie ook in Nederland eindelijk op het punt van doorbreken staat. Want niet alleen is de groei sterk, ook de factoren die deze tot nu toe belemmerden, lijken snel te veranderen. Zo komen er steeds meer oplossingen die de installatie van zonnepanelen sterk vereenvoudigen, stroom van zonnepanelen is rendabeler dan grijze stroom en de behoefte is enorm: meer dan de helft van alle huiseigenaren wil zonnepanelen.

Maar er is dit jaar nog een opmerkelijke kentering. De groei kwam tot nu toe namelijk vooral van particuliere initiatieven, terwijl de overheid de ontwikkeling van zonne-energie voornamelijk dwarsboomde. Zo heft de staat belasting als er meer dan 5.000 kwh elektriciteit geproduceerd wordt, dat is iets meer dan 1 gezin per jaar nodig heeft. Hierdoor is het erg lastig om rendabel energie te produceren met bijvoorbeeld een Vereniging Van Eigenaren of coöperatie van burgers.

Maar in politiek Den Haag is de zon ook gaan schijnen. Progressieve partijen als GroenLinks en D66 wilden al de mogelijkheden voor decentrale energie-opwekking verruimen, maar daar zijn nu ook grote partijen bijgekomen zoals de SP en zelf de VVD, terwijl die laatse het woord “duurzaamheid” verder niet gebruikt in zijn nieuwe partijprogramma.

De politieke wil is er daarmee van links tot rechts om mensen geld te laten verdienen aan de zon. En daarmee lijkt één van de belangrijkste oorzaken te worden aangepakt die van Nederland een ontwikkelingsland hebben gemaakt op het gebied van zonne-energie. Want terwijl zonnestroom in Duitsland 3% bijdraagt aan de electriciteitsvoorziening in 2011, is dat in Nederland 0,1%. Ronduit armetierig als je bedenkt dat het Europese gemiddelde 1,4% is.

Maar dat kan dus wel eens snel veranderen, want zonne-energie heeft niet alleen de economische voordelen mee ten opzichte van andere schone energiebronnen, het heeft ook een grote knuffelfactor. Dat merken wij bijvoorbeeld ook op onze Facebook community, de grootste groene van Nederland: elke update over zonne-energie wordt bedolven onder de likes, zoals deze oneliner van Loesje en deze inspirerende afbeelding van een zonne-energie tent.

Lees ook:

Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio

Hoe denkt de SP over zonne-energie en windenergie?

Zo krijg je zonnepanelen op je dak