Bij kantoor Zuidpark in Amsterdam kunnen werknemers ‘soep van het dak’ eten. En wat voor een dak: op het vroegere V&D-hoofdkantoor ligt Europa’s grootste dakmoestuin (3.000 m2). Iedere Zuidparker kan zijn eigen daktuintje onderhouden, onder de deskundige begeleiding van tuinman Douwe en een aantal langdurig werklozen die met dit project uitzicht krijgen op een betere toekomst.

De drijvende kracht achter deze kantoortuin is Jan Huijbregts, vastgoedondernemer en concept-ontwikkelaar. Met Urban Farming op Zuidpark wil hij niet alleen duurzaam in de eigen voedselbehoefte voorzien, maar ook het ontmoeten en verbinden van alle Zuidparkers bevorderen door samen te zaaien, schoffelen en oogsten.

40.000 bijen helpen de productie op de daktuin. Zij bevruchten meer dan 60 verschillende gewassen en zorgen voor eigen honing. Daarnaast recycleren zes kippen het keukenafval tot eitjes waarmee bijvoorbeeld appeltaart wordt gemaakt. Bijna overbodig om te zeggen dat ook de appels hiervoor van eigen oogst zijn. 

De gewassen worden verwerkt in de bedrijfskeukens van het Zuidpark-complex. Zo is espressobar, “Confiteria Belgrano”, grotendeels selfsupporting met gevarieerde ‘dakschotels’, zoals een romige prei-soep of artisjokken met dragon-mayonaise.  

De daktuin van kantoor Zuidpark is weliswaar groot, maar niet meer uniek. Urban Farming is een blijvertje, zoals blijkt uit de lijst genomineerden voor de Green Building Award, van het vakblad Dak & Gevel Groen. Daktuinen uit bijna elke provincie dingen mee naar deze prijs voor de meest bijzondere en innovatieve daktuin of groene gevel.

Wil jij ook eten wat de stad schaft met je eigen tuintje? Ons dossier ‘Tuinieren’ helpt je op weg met 5 easy starters.

Lees ook:

Tuinieren op je eigen dak

Drie grappige ideeën voor een stadstuin

Zo krijg je een zonnepaneel op je dak