RelaxingMusic, Flick.com

RelaxingMusic, Flick.com

Meditatie is niet alleen effectief tegen stress, maar ook tegen eenzaamheid, zo ontdekte J. David Creswell. Deze assistent-professor in psychologie bij Carnegie Mellon ontdekte dat met name ouderen steeds vaker last krijgen van eenzaamheid en hierdoor ook gezondheidsproblemen ontwikkelen. Het stimuleren van sociale netwerken had geen positieve uitwerking op deze ouderen, maar meditatie lijkt dat wel te hebben.

Net zo slecht als roken
Volgens Creswell is eenzaamheid een ernstig probleem, dat even slecht voor de gezondheid kan zijn als roken. Dat sociale netwerken niet helpen, vindt Creswell logisch: “Mensen voelen zich niet speciaal eenzaam vanwege weinig sociale contacten, ze voelen zich niet verbonden. Het gaat om een subjectieve waarneming.” Uit het onderzoek van Creswell blijkt dat meditatie het gevoel van verbondenheid vergroot.

Meer gezondheidsvoordelen
Mediteren werkt niet alleen tegen eenzaamheid. Na acht weken bleek ook dat de kans op de ziekte van Alzheimer, kanker, diabetes en tal van andere ziekten kleiner was onder de mensen die regelmatig gemediteerd hadden. Een opvallend resultaat, aldus Creswell: “Het is fantastisch. Voor het eerst zien we dat gedrag – aandacht geven aan je ervaring van moment tot moment – invloed heeft op immuuncellen.” Het volgende onderzoek van Creswell richt zich ook op andere leeftijdsgroepen; hij hoopt daar hetzelfde resultaat te zien.

Bron: Yahoo News

Lees ook:

Bescherm je brein tegen stress
Familie is belangrijker dan geld
Je hersenen gaan al vanaf je 45e achteruit

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.