Vandaag publiceert merkenvergelijker Rank a Brand zijn jaarlijkse duurzame bieronderzoek. Net als vorig jaar komt Grolsch als koploper uit de bus, gevolgd door Bavaria en Gulpener. In totaal onderzocht Rank a Brand de 15 bekendste biermerken in Nederland en bracht de duurzame prestaties op het gebied van klimaat- en milieubeleid in kaart.
Bijna alle merken tonen forse verbeteringen ten opzichte van de resultaten uit 2011, met bovenal een flinke afname van het waterverbruik en de CO2-uitstoot per gebrouwen biertje. Grolsch is de beste allrounder, Bavaria is het zuinigst met water en heeft de minste CO2-uitstoot per biertje. Ook zetten de merken steeds meer in op het gebruik van grondstoffen van duurzame landbouw, met Gulpener als de grote uitblinker.

Heineken

Opvallend is dat biergigant Heineken veel aandacht aan duurzaamheid geeft, maar niet bovenin de ranking staat. Niels Oskam, oprichter van Rank a Brand: “Als we ons enkel richten op de Nederlandse brouwerijen van Heineken, zou de score hoger zijn. Rank a Brand kijkt echter naar het merk als geheel, dus ook naar internationale prestaties als het een internationaal merk betreft. En die prestaties zijn lager, al laat Heineken in het buitenland in toenemende mate verbeteringen zien.”
 
Verdere verduurzaming op komst

Het onderzoek van Rank a Brand maakt duidelijk dat de biersector toenemend belang hecht aan duurzaamheid. Oskam: “Bijna alle onderzochte biermerken stellen informatie over hun duurzaamheid beschikbaar, meestal met kraakheldere cijfers over de voortgang. Dit is niet voor niks, het Nationale Bieronderzoek van afgelopen voorjaar toont aan dat zeker de helft van de bierdrinkers duurzaamheid belangrijk vindt”.

Verpakkingen de grote uitdaging

Een volgend punt waar biermerken stappen op kunnen zetten, is het reduceren van de milieu-impact van verpakkingsmateriaal. Oskam: “Verpakkingen dragen bij aan een fors deel van de milieubelasting van bier. We zien al mooie voornemens en de biermerken tonen de eerste initiatieven, zoals de lichtere kroonkurk bij Grolsch. Wij voorspellen dat dit punt de komende jaren veel aandacht gaat krijgen.” 

Lees ook:

Bierfles wordt bouwsteen

Bier en melk maken je sterker, gezonder en dunner

De eerste diepzeebar ter wereld