Foto: Claudia Pietryga

Na bijna letterlijk bloed, zweet en tranen heb ik eindelijk een natuurlijke deodorant gevonden die het heel behoorlijk doet. Nieuwsgierig naar mijn ervaring?

Mádara is een door het ECOCERT gecertificeerd cosmeticamerk uit Letland, een Baltisch land met nog veel ongerepte natuur. Omdat de noordelijke zomers kort duren zijn de Letse planten ‘gedwongen’ al hun krachten te verzamelen om op die manier bijen aan te trekken en hun levenscyclus voor de volgende zomer voort te zetten. In deze  bloeiperiode zijn bloesems en grassen dan ook extra rijk aan actieve bestanddelen, het moment dat er voor Mádara geplukt wordt.

Eco-chique
De deodorant is honderd procent natuurlijk en op basis van plantextracten en etherische oliën zoals Baltisch duizendblad, weegbree, veerdelig tandzaad en kamille. De formule is zo gemaakt dat hij anti-bacterieel is en geurtjes vermindert zonder de poriën te blokkeren zoals de reguliere deodorantmerken dat doen.

Aqua, Potassium alum, Rosa Damascena (Rose) Flower Water*, Glycerin*, Carrageenan, Calendula Officinalis (Calendula) Extract*, Chamomilla Recutita (Chamomile) Extract*, Salvia Officinalis (Sage) Extract*, Mentha Piperita (Peppermint) Extract*, Alchohol, Aroma**, Limonene**, Linalool**, Geraniol**, Farnesol**, Citronellol**, Citral** * Ingrediënten uit biologische landbouw **Natuurlijke etherische oliën

De vormgeving vind ik eco-chique en praktisch, hij ligt ook lekker in de hand. De geur is subtiel bloemig, maar werkelijk zo subtiel dat je deze deodorant met recht uniseks mag noemen. Heel prettig is dat hij geen witte vlekken geeft op kleding en snel opdroogt. De deo werkt op basis van Potassium alum (aluin), een kristal dat bacteriën elimineert.

Zweetluchtje
Ik ben erg te spreken over deze deodorant. Ik heb meer deodoranten geprobeerd met aluin en de meesten werkten totaal niet. Met deze blijf ik duidelijk langer fris. Zoals met elke natuurlijke deodorant zweet je dus wel, maar worden zweetluchtjes tegen gegaan. Driehonderd procent de zekerheid dat je jezelf niet ruikt heb je trouwens met geen enkele natuurlijke deodorant, dus ook met deze niet. Je zweetporiën worden nu eenmaal niet afgesloten. Tot nu toe is dit wel de beste en meest betrouwbare die ik heb getest.

Een tip is om eventueel geen tops of shirts van synthetisch materiaal te dragen en op die manier ook de ‘zweetkans’ te verlagen. De deo van Mádara is bij diverse gespecialiseerde webshops te koop en kost 12,50 euro.

Lavera