nist6ss, Flickr.com

nist6ss, Flickr.com

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan BPA, de chemische stof die in veel plastic producten voorkomt, kan leiden tot extreme spanningen. Dit is met name het geval bij blootstelling op jonge leeftijd. BPA beïnvloedt namelijk de genexpressie in de amygdala, oftewel: het heeft invloed op de informatie die door de zintuigen wordt doorgegeven aan de hersenen en daar aan emoties wordt gekoppeld. Veel soja eten lijkt een oplossing te zijn, maar niet een met uitsluitend positieve resultaten.

Langer bekend
Het is al langer bekend dat BPA tot extreme spanningen kan leiden, maar hoe dit precies werkt en waarom dit gebeurt, kon nog niet eerder vastgesteld worden. Volgens Dr. Heather Patisaul is die vraag nu wel beantwoord. Voor het onderzoek werden ratten blootgesteld aan lage doses BPA die vergelijkbaar zijn met de hoeveelheid waar mensen in het dagelijks leven aan bloot worden gesteld. De ratten werden vervolgens in twee groepen verdeeld; één groep kreeg vervolgens uitsluitend soja te eten. Uit bloedtests bleek dat deze groep dieren veel minder last hadden van stress dan de dieren die geen soja aten.

Soja is niet dé oplossing
Volgens Patisaul geven deze resultaten niet aan dat een dieet met veel soja de ultieme oplossing is. Hoewel dit wel een positieve invloed lijkt te hebben op de effecten van BPA, bevat soja ook fytoestrogenen, plantaardige vrouwelijke hormonen. Die verstoren de functie van inwendige klieren en zouden zelfs borstkanker en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken. Volledig BPA-vrij leven blijkt ook nog lastig; BPA zit onder meer in blikvoedsel, plastic flessen en zelfs de zakjes waarin groenten en fruit verpakt worden.

Bron: MedicalXpress, hetkanWel

Lees ook:

Bescherm je brein tegen stress
Singles zijn sneller depressief
Weinig water drinken leidt tot stress

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.