Foto: bogenfreund, Flickr

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit hebben berekend hoeveel energie er maximaal met wind opgewekt kan worden. Ze komen met computersimulaties op het gigantische getal van 428 TeraWatt, oftewel bijna 24 keer de huidige wereldwijde vraag naar energie (rond de 18 TW). Als we erin slagen ook windenergie te winnen in hogere luchtlagen (bijvoorbeeld met vliegers) ligt het maximum volgens de onderzoekers zelfs boven de 1873 TW (meer dan 100x de huidige energievraag). De grote vraag is natuurlijk: kunnen we al deze winden wel in elektriciteit omzetten?

(Advertentie)
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen bij leveranciers in jouw regio

Helaas geeft de studie geen antwoord op die vraag. De onderzoekers hebben geen rekening gehouden met technische of economische beperkingen, bijvoorbeeld of er wel genoeg geschikte plekken voor windmolens zijn. Het gaat de onderzoekers om het berekenen van een theoretisch maximum.

De onderzoekers hebben ook uitgeplozen of de windmolens een negatief effect op het klimaat hebben. Eerdere onderzoeken zouden hebben uitgewezen dat grootschalige inzet van windmolens het klimaat zou beïnvloeden. De onderzoekers vonden hier wel bewijzen voor, maar vonden de impact niet heel groot. Ze verwachten dat de temperatuur een klein beetje hoger of lager wordt, afhankelijk van waar de windenergie precies gewonnen wordt.

Waarschijnlijk levert het onderzoek levendige discussies op in de wetenschappelijke wereld. Andere onderzoekers komen namelijk met andere modellen tot een veel lagere schatting van het maximum aan windenergie.

De geleerden uit Stanford zijn er echter duidelijk over: “Er is genoeg kracht in de winden van de aarde om een voorname bron van bijna CO2-vrije elektriciteit te zijn voor de groeiende wereldwijde economie van de 21ste eeuw.” Of windenergie echt aanslaat deze eeuw hangt in ieder geval niet af van de hoeveelheid wind, aldus de onderzoekers. “De toekomst van windenergie hangt af van economische, politieke en technische overwegingen.”

Bron: Physorg, Tweakers

Lees ook
Zelf geld verdienen met wind
Windenergie binnen 15 jaar aan limiet?
De beste aanbieders van groene stroom