Groen is het nieuwe paars. Foto: wikimedia commons

Wie de verkiezingsuitslag bekijkt zou kunnen denken dat groen verloren heeft. De duurzaamste partijen, zoals Groen Links, D66 en Christen Unie, hebben fors verloren of nauwelijks zetels gewonnen. Een groene coalitie van deze partijen met de PvdA haalt geen meerderheid, zelfs niet als de SP er ook nog bij komt. Ziet de toekomst er dus bleek uit voor duurzaamheid?

Nee. Want juist de meest waarschijnlijke coalitie, met PvdA en VVD en mogelijk nog een derde partij, kan uitblinken in groen. De nieuwe coalitie die moeilijke compromissen moet sluiten op het terrein van werk en sociale zekerheid, kan van groen haar vuurwerk maken waarmee ze het Nederlandse publiek voor zich wint.

Stille vergroening

Er zijn verschillende redenen waarom de expliciet groene partijen, zoals Groen Links, niet gewonnen hebben. Maar één belangrijke reden is de stille vergroening van alle politieke partijen. Was groen en duurzaamheid iets waar een partij zich mee kon onderscheiden, tegenwoordig hebben bijna alle partijen paragrafen in het verkiezingsprogramma die schone energie, biologisch voedsel of fair trade handel moeten bevorderen. We wezen er een paar maanden geleden al op dat van links tot rechts er grote steun was voor het versterken van zonne-energie in Nederland. En recent werd ook bekend dat vrijwel alle partijen met een “energie-akkoord” willen investeren in energie uit zon en wind. Eigenlijk toont alleen de PVV helemaal geen ambitie op duurzame thema’s, maar zelfs hun achterban heeft ondertussen grote affiniteit met schone energie. Kortom, duurzaamheid werd misschien niet vaak genoemd in alle verkiezingsdebatten, ongemerkt is er toch een groot politiek draagvlak gegroeid voor groene keuzes.

Samsom en Rutte zijn leiders met eco-genen

Tel daarbij op dat de leiders van zowel PvdA als VVD serieuze eco-genen hebben. Van Samsom is dat genoegzaam bekend — dat hij vroeger actie voerde voor Greenpeace was zelfs kort een thema in de verkiezingsstrijd. Maar ook Rutte heeft het groene hart op de juiste plaats zitten. Wie herinnert het zich nog: in 2008 introduceerde hij Groen Rechts. Geïnspireerd door rechtse, maar groene jongens als Schwarzenegger en Cameron wilde Rutte duurzame innovatie stimuleren, consumenten helpen om duurzame keuzes te maken en een groene denktank oprichten.

Dat het nooit zo ver kwam met groen rechts heeft met de PVV te maken. Rutte en zijn VVD hebben altijd veel last gehad van het populisme op de rechterflank. Zo moest Rutte, terwijl hij in het buitenland behoorlijk pro-Europese keuzes maakte, hier in het land een heel ander verhaal vertellen. Dat was ook het lot van de duurzame ambities van de VVD. Rutte kan echter weer voluit zijn groene hart laten spreken nu de PVV en het populisme de grote verliezers van deze verkiezingen zijn.

En als de PvdA en VVD er nog wat kleine groene partners bij halen — D66, CU of Groen Links — wordt het helemaal een kabinet van groene leiders.

Groen kan dienen als brug en vuurwerk

We hebben het al vaker gezegd op hetkanWel: duurzaamheid biedt veel kansen voor gezonde groei, zowel voor de Nederlandse economie in zijn geheel als voor de individuele burger. Met het stimuleren van zonne-energie, het bezuinigen op de subsidies voor fossiele brandstoffen en het verruimen van groene hypotheekregelingen, kan het nieuwe kabinet de Nederlandse economie een zetje geven én de angstige burger wat extra’s toestoppen in zijn portemonnee. Dat moet als muziek in de oren klinken van een coalitie die nog steeds in een moeilijke economie opereert. En vergeet niet: de PvdA en VVD staan op veel punten tegenover elkaar. Groen kan de brug worden waar de VVD en PvdA elkaar vinden, en het vuurwerk waarmee de coalitie de Nederlandse burger voor zich wint.