Foto: Blue Square Thing, Flickr

Tot voor kort was er een land waar het nog slechter ging met zonne-energie dan in Nederland: Denemarken. Maar dat is nu afgelopen. Het land is een inhaalslag begonnen. Er staan nu 100 keer meer Deense zonnepanelen opgesteld dan twee jaar geleden. Er staat nu zo’n 200 MW vermogen opgesteld, en elke maand komt daar 36 MW bij. Oftewel: bijna net zoveel als Nederland in 1 jaar erbij plaatst.

(Advertentie)
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen van installateurs uit je eigen regio

Denemarken was tot nu toe vooral een windland. Een groot deel van de Deense energiebehoefte wordt gedekt door windmolens. Ook is het land lange tijd wereldleider op windtechnologie geweest. Zon komt nu bij de mix van duurzame energiebronnen. Denemarken wil in 2050 voor 100% op duurzame energie draaien.

De enorme groei in zonne-energie is te danken aan nieuwe wetgeving waardoor huizenbezitters hun zelf opgewekte energie kunnen terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zonne-energie wordt hierdoor “een stuk aantrekkelijker,” aldus het Deense ministerie voor Buitenlandse Zaken. Opmerkelijk genoeg is in Nederland teruglevering al veel langer mogelijk. Het is niet helemaal duidelijk waarom deze nieuwe teruglevermaatregel in Denemarken tot zo’n groot enthousiasme voor zonne-energie zorgt.

Mogelijk komt de nieuwe wetgeving precies op het juiste moment. Zonnepanelen zijn namelijk in een aantal jaren tijd flink goedkoper geworden en ook zonder subsidie rendabel. De terugverdientijd ligt nu tussen de 5 en 10 jaar. In Nederland neemt sinds kort de hoeveelheid geïnstalleerde zonne-installaties ook snel toe. Vorig jaar kwam er 40 MW aan vermogen bij, twee keer zoveel als er het jaar daarvoor geplaatst werd. In totaal is er in Nederland zo’n 130 MW aan zonne-energie.

Bron: Cleantechnica, CBS, Ministerie van Buitenlandse Zaken Denemarken.

Lees ook
Praktische tips: zo krijg je zonnepanelen op je eigen dak
Zonne-energie blijft in Duitsland explosief groeien
2012: het jaar dat de zon doorbreekt in Nederland