happymealy, Flickr.com

happymealy, Flickr.com

 

Volgens onderzoekers van Harvard is er maar één manier om te voorkomen dat kinderen ten prooi vallen aan de obesitas-epidemie: een alomvattende aanpak, waarbij ook kritisch gekeken wordt naar reclame. Dat blijkt namelijk een van de belangrijkste oorzaken te zijn van ernstig overgewicht bij kinderen.

Junkfood
Kinderen hebben tegenwoordig veel meer toegang tot junkfood; ontbijtgranen met veel suiker, extreem grote frisdranken en vette hamburgers bijvoorbeeld. Elke keer dat ze gaan voor een ongezonde maaltijd in plaats van een gezonde maaltijd, wordt de kans op obesitas 1,6 keer groter. En wie als tiener last heeft van overgewicht, eet over het algemeen meer junkfood dan gezonde leeftijdsgenoten, wat de kans op diabetes type 2 vergroot. Het is dus essentieel om kinderen al op jonge leeftijd te helpen betere keuzes te maken. Vooralsnog helpen televisiereclames daar niet aan mee.

Tv kijken leidt tot snacken
Onderzoeker David Ludwig ontdekte dat veel grote voedselfabrikanten zich in televisiereclames specifiek op kinderen richten. Ook ontdekte hij dat voor elk uur dat kinderen tv kijken, ze via fastfood, zoutjes en frisdrank ongeveer 167 calorieën extra binnen krijgen. De reclames hebben dus succes, waardoor steeds meer fabrikanten zich op deze doelgroep gaan richten. Kinderen blijven graag kijken en bewegen daardoor steeds minder en slapen slechter. Ook dit vergroot de kans op obesitas.

Alomvattende aanpak
Volgens Ludwig is er een oplossing voor dit probleem, als de maatschappij, overheid, artsen en natuurlijk voedselfabrikanten samen willen werken. Scholen zouden meer geld moeten krijgen voor gymlessen, de gemeente zou moeten werken aan speelruimte buiten, de overheid moet marketing van voedsel regelen en gezonde keuzes subsidiëren. Daarnaast dienen artsen zich samen met ouders, onderzoekers en andere experts in te zetten tegen kinderobesitas. Alleen zo’n alomvattende aanpak zou het gewenste resultaat op kunnen leveren.

Bron: MedicalXpress

Lees ook:

Tips om voordelig en gevarieerd te eten
Waarom de crisis goed voor de lijn is
5 tips voor een fit gezin

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.