Bron: De Windcentrale

Molenaars hebben de toekomst. Er worden namelijk duizenden nieuwe ‘molenaars’ gezocht. Dat zijn mensen die mede-eigenaar van een windmolen willen worden, in het kader van de actie ‘Deel mee in de wind’ van Greenchoice, de Windcentrale en Natuur & Milieu.

Iedereen kan molenaar worden en meedelen in de wind door een Winddeel te kopen. Voor 351 euro per Winddeel worden mensen ‘Winddeler’ van Grote Geert of De Jonge Held, twee bestaande windmolens in de buurt van het Groningse Delfzijl. Met 7 winddelen heeft een gemiddeld gezin voldoende capaciteit voor het jaarlijkse stroomverbruik. Je hebt dan geen last meer van stijgende energieprijzen. De terugverdientijd van winddelen is 7 jaar.

Op 7 december a.s. stopt de actie: dan moet er voldoende kapitaal zijn om de molens te kopen. Dat is het geval als er 20.000 Winddelen zijn verkocht.

Hoe werken Winddelen?

Het eigendom van de windmolens is opgesplitst in gelijke stukjes, genaamd Winddelen. De molenaar koopt via de Windcentrale één of meer Winddelen om eigen stroom op te wekken (gemiddeld 500 kWh per Winddeel per jaar). De koper ontvangt 16 jaar lang stroom van de eigen Winddelen via Greenchoice. Je betaalt dan, naast de verplichte energiebelasting en netwerkkosten (op dit moment 13,5 eurocent/kWh), geen kosten meer voor je eigen stroom. Daarmee heb je geen last meer van stijgende stroomprijzen. Per molen vormen de deelnemers een coöperatie. Als alle Winddelen verkocht zijn, kopen de coöperaties de windmolens van de huidige eigenaar. Een gemiddeld gezin zou aan zeven winddelen voldoende hebben om alle stroom zelf op te wekken via de eigen windmolen. Naast de aanschafprijs van 351 euro per Winddeel geldt een kleine onderhoudsvergoeding van gemiddeld 16 euro per Winddeel per jaar. Als de stroomprijs zich blijft ontwikkelen zoals de afgelopen tien jaar is de terugverdientijd zeven jaar.

Bron: Natuur & Milieu