Bron: Kumaravel (Flickr.com)

Vorig jaar voorzagen bijna 200.000 windturbines in 2,5% van de wereldwijde energiebehoefte. Deze getallen zijn al indrukwekkend, maar windenergie heeft de potentie om nog groter te worden. Uit nieuwe studie blijkt namelijk dat in 2030 windenergie de helft van de wereld kan voorzien van schone energie.

Meer energie dan nodig
Windenergie is op dit moment de snelst groeiende, en één van de goedkoopste, hernieuwbare energiebronnen. Gezien deze groei waren Christina Archer, professor in de geografie aan de Universiteit van Delaware, en Mark Jacobson, hoogleraar civiele techniek aan de Stanford University, nieuwsgierig hoeveel energie wind daadwerkelijk kan produceren. De conclusie luidt: “Meer dan we ooit nodig zullen hebben,” aldus Archer.

Effect op milieu te verwaarlozen
Volgens de onderzoekers is er “geen fundamentele barrière” om de helft of nog veel meer van onze energie uit wind te halen. Natuurlijk zijn er politieke of andere redenen om geen windmolens te plaatsen, maar er is ruim genoeg wind.

Om in de helft van de wereldenergiebehoefte te voorzien zijn nog 20x zoveel windmolens nodig. 4 miljoen turbines van vijf megawatt op een hoogte van 100 meter kunnen geplaatst worden, zonder risico voor het milieu. “Met vier miljoen turbines zijn de klimatologische effecten te verwaarlozen,”stelt Archer, “wat betekent dat windenergie zeer veilig is.” Archer vervolgt: “Als klimaatwetenschappers zijn wij bezorgd over de gevolgen voor het milieu van alles. Wij willen weten wat de gevolgen zijn. We zijn ervan overtuigd dat van alle energiebronnen, wind de bron is met de minste gevolgen voor het milieu.”

Bron: Ecomagination

Lees ook
Zelf geld verdienen met wind
Raw Food
Vraag gratis offertes aan voor zonnepanelen