Bron: Greenpeace

Greenpeace vindt dat Minister Verhagen van Economische Zaken de veiligheidssituatie van kerncentrale Borssele niet serieus neemt en eist met een handhavingverzoek dat hij de centrale per direct sluit voor onderzoek. Als Verhagen geen gehoor geeft aan deze eis, stapt de milieuorganisatie naar de Raad van State. Campagnedirecteur Joris Thijssen: “Wij hebben de afgelopen weken steeds gewaarschuwd voor mogelijke haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele. Nu de Europese Commissie zich ook kritisch uitlaat over de veiligheid van de centrale, moet de minister het probleem niet langer bagatelliseren. Een kerncentrale is geen koekjesfabriek: stilleggen dat ding.”

Lees ook
Kernenergie voor aan de borreltafel
8 manieren waarop kernenergie wél veilig kan
Een zonnecentrale op je dak: gratis offertes van installateurs uit jouw regio

Vandaag werd bekend dat kerncentrales in Europa niet voldoen aan alle veiligheidseisen. Om alle kerncentrales op het ideale veiligheidspeil te krijgen is zo’n 10 tot 25 miljard euro nodig. Ook de kerncentrale in Borssele is niet voldoende beschermd tegen eventuele overstromingen en aardbevingen.

Eerder rezen er al twijfels over Borssele toen de reactorenvaten van vergelijkbare Belgische kerncentrales haarscheurtjes bleken te hebben. De Belgische regering legde de centrales stil, in Nederland is tot nu toe geen exgtra onderzoek gedaan.

Vandaar dat Greenpeace het EU rapport aangrijpt om in actie te komen.

Bron: Trouw, Greenpeace