Foto: Rozemarijn van West

hetkanWel-blogger Rozemarijn bouwt aan een eetbaar bos in Frankrijk. Op een stuk grond van 20 hectare in de Dordogne probeert ze, samen met haar partner, de principes van permacultuur in de praktijk te brengen. Ook in haar Haagse achtertuin tuiniert ze er op los. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.

Nooit gedacht dat chocola maken zo simpel zou zijn. Je gooit cacaoboter en cacaopoeder bij elkaar, iets zoets erbij, en voila! Je kunt er precies in doen wat je zelf lekker vindt (nootjes, vruchten, kaneel of mint, of superfoods als maca of lucumapoeder). En je kunt er zo veel van eten als je wilt. Want er is niks ongezonds aan (als je stevia als zoetstof gebruikt). Sterker nog, gezondheidsguru’s zien het als een middel om gezonde vetten binnen te krijgen (cacaoboter en kokosolie). En je pakt ook alle voordelen van rauwe cacao mee. Kijk, zo wordt zelf doen echt leuk.

Belangrijk ingrediënt is de (rauwe) cacaoboter (bestel ik via internet met wel het nadeel van de verzendkosten. Als je in Amsterdam woont staan er raw food standjes op de Noordermarkt op zaterdag). Dit plantaardige vet van de cacaoboon heeft een heerlijke milde chocoladesmaak en zit vol met goede stofjes (zoals serotonine en de love drug fenylethylamine). Het is ook de beste bron van magnesium die er is. Het bestaat voor een groot deel uit verzadigd vet, maar goede varianten: stearinezuur en palmitinezuur. Deze vetten hebben geen negatief effect op het cholesterol en zijn juist goed voor het hart. Rauwe cacaoboter wordt gemaakt met de koudpersmethode, waardoor alle voedingswaarde behouden blijft. Je kunt het trouwens ook op je huid smeren want het is vochtinbrengend. Het wordt zelfs aanbevolen om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen. Maar daar is het eigenlijk veel te lekker voor.

In dit recept, oorspronkelijk van Dr. Mercola, wordt de cacaoboter met kokosolie gemengd. Ik heb de verhoudingen wat aangepast, geheel naar eigen smaak. Dus experimenteer er zelf ook gerust op los.

Ingrediënten (voor een stuk chocola van ongeveer 10 x 15 cm en 1cm dik):

140 gram (liefst rauwe) cacaoboter
70 gram kokosolie
40 gram (liefst rauwe) cacaopoeder
1 tl stevia kristal en 5 druppels stevia (hier zijn vele variaties op mogelijk, ik vond de druppels wel handig omdat dat makkelijk mengt)
Snufje zout

Als je wilt:

1/2 tl vanille- extract
1 tl kaneel
40 gram amandelen in stukjes

Bereiding:

– Smelt de cacaoboter en de kokosolie au bain marie (ik zet gewoon een bakje in een pan met warm water) op heel laag vuur ( het moet niet heter dan 50 C worden, ik zet er een warmhoudplaatje tussen). Snij de cacaoboter vantevoren in kleine stukjes, dan smelt het sneller.

– Roer de cacaopoeder, de zoetstof en de specerijen/nootjes door de gesmolten olie tot het een homogeen mengsel is.

– Giet het in een ondiepe schaal, op een bord, of in kleine (muffin)vormpjes.

– Zet het in de koelkast om te laten stollen.

En dan niet alles in één keer opeten… succes!

PS. Dagelijks chocola eten schijnt helemaal niet erg te zijn (zie Dr. Mercola) als je maar de goede kwaliteit te pakken hebt, zoals deze zelfgemaakte. Maar wel liever verdeeld over de dag je stukjes opeten dan in één keer…

Lees ook

Kruidige pompoencake

Het beste van de raw food keuken

Instantbevrediging: zelf chocolade maken