De Nissan Leaf. Foto: Tom Raftery, Flickr.

Is de elektrische auto nou wel zoveel schoner dan een conventionele auto op benzine en diesel? Een wetenschappelijk team van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie in Trondheim zocht het uit. Het antwoord is een voorzichtig ja. Elektrische auto’s zorgen voor minder CO2 uitstoot dan conventionele auto’s, maar er kunnen nog veel stappen gezet worden om ze nog milieuvriendelijker te maken.

Lees ook
Een volle tank voor 4 euro
Palestijnse taxi-chauffeur bouwt elektrische auto voor €800
Zonnepanelen voor je elektrische auto? Lees ons dossier zonne-energie

Professor Anders Hammer Strømman en zijn team bekeken de milieu-impact van de hele levenscyclus van een elektrische auto, van productie tot gebruik en recycling als de auto naar de sloop gaat. In de berekening werd alleen rekening gehouden met volledig elektrische auto’s, zoals de Nissan Leaf. Hybride modellen, zoals de Toyota Prius, werden niet meegenomen. Zij vergeleken elektrische auto’s vervolgens met reguliere auto’s die op benzine en diesel rijden. Wat bleek? De productie van elektrische auto’s had een twee keer grotere impact op het milieu dan reguliere auto’s. Omdat elektrische auto’s echter een stuk schoner zijn in gebruik, zijn ze uiteindelijk toch beter voor het milieu. Bij kilometerstand van 150.000 km, dragen elektrische auto’s 10 tot 24% minder bij aan opwarming van de aarde dan conventionele auto’s.

In de berekening werd ervan uitgegaan dat de elektrische auto’s met standaard Europese stroom werden opgeladen, dus met relatief veel elektriciteit uit kolen. Als de auto’s met behulp van zonnepanelen of windmolens worden opgeladen, kan de milieu-impact van elektrisch rijden een stuk beter worden.

Het grote mogelijk vervuilende onderdeel van de elektrische auto is de accu. Hier zitten veel giftige materialen in, die grote schade aan mens en milieu kunnen toebrengen. Ook is er kans dat er een tekort komt aan de mineralen en metalen die in de accu gebruikt worden. Om de milieu-impact van de batterij te minimaliseren is het belangrijk dat in alle onderdelen van het productieproces, van het winnen van mineralen in mijnen tot het recyclen van gebruikte accu’s, rekening wordt gehouden met het milieu.

Volgens de onderzoekers moet het gebruik van elektrische auto’s gepaard gaan met een groei van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Als deze koppeling wordt gemaakt, kunnen elektrische auto’s zorgen voor een sterke vermindering van de impact die auto’s hebben op het milieu, vooral gelet op klimaatverandering, luchtkwaliteit en het behoud van fossiele brandstoffen.

Journal of Industrial Ecology, ZME Science