Foto: cquarles via Flickr.com

Eerder waren scholen afhankelijk van subsidie wanneer zij zonnepanelen op het dak wilden hebben. Maar steeds vaker ontmoeten scholen en bedrijven elkaar om een groene samenwerking aan te gaan.

Overheidssubsidie is meestal niet toereikend genoeg om het gehele dak vol te leggen met panelen. Dit betekende dat scholen beperkt zelfvoorzienend waren. Dankzij partijen die de financiering op zich nemen is dat verleden tijd. Bedrijven financieren, scholen genieten van de voordelen.

Duurzaamheid
De Eerste Jan Ligthartschool in Tilburg opende op 5 oktober als eerste school in Nederland een complete zonnecentrale op het dak. Deze centrale bestaat uit tweehonderd panelen en zal voor negentig procent de elektriciteitsbehoefte dekken. De school werkt samen met het bedrijf Rooftop Energy, die de zonnepanelen financiert en plaatst. De school betaalt dan alleen nog maar voor de opgewekte energie.

Kees van Willigen, directeur Eerste Jan Ligthartschool, zegt in een interview op Tilburg.com: “We wilden heel graag zonnepanelen op onze school. De investeringskosten waren echter een obstakel. Rooftop Energy heeft die kosten op zich genomen en ook verder alles geregeld. We vinden het belangrijk om de kinderen het belang van duurzaamheid in woord en daad te kunnen laten zien.”

Ook het Over Betuwe College (OBC) in Bemmel krijgt zonnepanelen op het dak bericht de Gelderlander. De school werkt samen met Energie Alternatief uit Oosterhout. Dit bedrijf onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een gebouw van deze school volledig te laten draaien op duurzaam opgewekte energie. De panelen worden overigens niet alleen gebruikt om energie op te wekken. Ook worden ze ingezet bij experimenten bij vakken zoals scheikunde en natuurkunde.

Bron: Tilburg.com en de Gelderlander