Foto: Claudia Pietryga

Reformwinkelketen Erica heeft een tijdje terug artikelen uit haar assortiment verbeterd door sommige ingrediënten te vervangen door een natuurlijk alternatief. Vandaag de review van de kruidenshampoo en conditioner.

Ik testte de kruidenshampoo die ik kreeg opgestuurd in een pakketje met andere producten en kocht er zelf een conditioner bij. Beide producten zijn voor ieder haartype geschikt en te koop in de Ericawinkels of in de webshop Ericakruiderijen.nl.

De kruidenshampoo ruikt erg lekker, de rozemarijn overheerst qua geur duidelijk maar er zit ook een frisse muntachtige ondertoon in. Als je van verkwikkend kruidig houdt is het best een genot om je haar met deze shampoo in te zepen. De geur van de conditioner is redelijk neutraal. Zoals altijd wordt mijn haar wat stug en klitterig van een natuurlijke shampoo, dus je hebt wel echt een conditioner nodig om het geheel weer klitvrij te krijgen.

Ingrediënten shampoo – 250 ml / 3,95 euro
Aqua, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Sodium Chloride, Lauryl Polyglucose, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate, Polyglyceryl-10 Laurate, Citric Acid, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Rosmarinus Officinalis Oil, Achillea Millefolium Extract, Foeniculum Vulgare Extract, Humulus Lupulus Extract, Mentha Piperita Leaf Extract, Viscum Album Leaf Extract, Urea, Oenothera Biennis Oil, Parfum*, Hydroxypropyl Oxidized Starch PG-Trimonium Chloride, Sodium Phytate, Starch Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Lactate, Lactic Acid *
= alle geuren bij Erica zijn opgebouwd uit natuurlijke etherische oliën en extracten.

Behoorlijk veel reinigers achter elkaar, namelijk: Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauryl Glucose Carboxylate, Coco-Glucoside. Ik zie het wel eens vaker bij andere shampoos, maar is zo’n hoeveelheid  echt nodig om je haar schoon te krijgen? Lijkt me zo op het oog nogal een overkill. Overigens zijn het wel allemaal zachte tot middelzachte reinigers, dat dan weer wel. Ook zitten er heel wat kruidenextracten in waaronder rozemarijn, duizendblad, venkel, hop en munt.

Ingrediënten haarconditioner – 250 ml / 4,95 euro
Aqua, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Dicaprylyl Ether, Polyglyceryl-3 Methylglucose Disterate, Glyceryl Stearate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Panthenol, Hydrolize Wheat Protein, Coco glucoside, Glycercyl Oleate, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Parfum, Polyglyceryl 10 Laurate, Parfum, Anise Acid, Citric Acid, Potassium Carbonate, Chlorphyll.

Hmm niet zo blij met Phenoxyethanol die is toegestaan tot één procent (en bij gecertificeerde natuurcosmetica sowieso een no-go). Ethylhexylglycerin dat een natuurlijk conserveermiddel is op basis van graan kan ook huidirritaties oproepen. Nu is het natuurlijk wel zo dat je een haarconditioner alleen in de punten aanbrengt en daarna weer uitspoelt, dus de kans dat het irriterend is is redelijk klein. Ik heb deze conditioner opgezocht in de Erica webshop, het lijkt erop dat ook dit product is aangepast en verbeterd.

Helaas werd mijn haar in de periode dat ik deze producten gebruikte behoorlijk droog. Nu is het moeilijk te zeggen of het alleen daaraan ligt of dat er ook nog andere factoren (weer, gezondheid) meespelen. Ik heb wel een flink stuk van mijn haar moeten laten afknippen, dus het was wel echt serieus droog te noemen. Of het nu door deze producten kwam of niet, het is voor mij een tikkie twijfelachtig en een reden om deze producten niet opnieuw te kopen.