Foto: Henk de Boer, Flickr

Groningen is deze dagen gehuld in de dampen van de gigantische suikerfabriek, die net ten westen van de stad staat. Bieten uit het hele land worden daar tot suiker gemaakt. Maar als het aan de Suikerunie ligt komt er binnenkort ook benzine uit de fabriek. En skateboards. En pizza’s.

Lees ook
Zo krijg je de juiste zonnepanelen voor een goede prijs
De 9 grootste mythes over zonne-energie
Winddelen, de nieuwe manier om zelf schone energie op te wekken

Met suikerbieten kun je namelijk veel meer dan alleen suiker maken. Van de vezels die in de bietenpulp achter blijven, kun je bio-plastic maken, goed voor allerhande producten, van bio-piepschuim tot skateboards. Frank van Noord, directeur research en ontwikkeling bij de Suiker Unie: “Kijk, de aardolie raakt op en is ook niet zo duurzaam. Met partners als DSM zijn we aan het zoeken naar nieuwe toepassingen van de grondstoffen die hier zo van het land komen.”

Geen enkel onderdeel van de suikerbiet wordt daarbij vergeten. De onderzoekers hopen bijvoorbeeld ook de eiwitten uit het blad van de bieten te halen. Dat blijft nu achter op het land, maar zou ook gebruikt kunnen worden om vleesvervangers te maken voor bijvoorbeeld pizza’s.

Bio-benzine hoort ook tot de mogelijkheden. Suiker kun je namelijk omzetten in ethanol, een brandstof die lijkt op benzine. De Suikerunie is hier zelf erg enthousiast over: “Wij zien bieten als de nieuwe olie,” aldus Van Noord. “De teelt en de verwerking kost natuurlijk energie. Maar als je een goede analyse maakt, kun je zeggen: er komt drie keer zoveel energie vrij als het kost. Pure winst voor de maatschappij.”

De vraag is echter of suikerbieten omzetten in brandstof en bio-plastic alleen maar winst oplevert. Milieu-organisaties wijzen er op dat bio-brandstof gemaakt van voedselproducten de prijs voor voedsel opdrijven. 40% van de maïs in de Verenigde Staten wordt nu al gebruikt voor ethanol. Nu de oogst van afgelopen jaar door droogte tegenvalt, wordt alom gewaarschuwd voor wereldwijd stijgende prijzen. Ondermeer de prijs voor vlees zou volgend jaar flink kunnen stijgen, omdat ook veevoer een stuk duurder wordt.

Bron: NOS, Greenpeace, The Guardian