little blue hen, Flickr.com

little blue hen, Flickr.com

Hoewel vlees belangrijke voedingsstoffen bevat, lijken vegetariërs toch gezonder te zijn dan vleeseters. Langlopende onderzoeken onder tienduizenden Zevendedagsadventisten hebben uitgewezen dat vegetariërs langer leven dan vleeseters. Ook verkleinen de voedingsmiddelen die typisch zijn voor een vegetarisch dieet de kans op kanker, hartziekten en diabetes type 2 en stimuleren ze de hersenen.

Onderzoek
Zevendedagsadventisten staan erom bekend dat ze zich houden aan de spijswetten uit Leviticus 11. Dat betekent onder meer dat ze geen paarden- en varkensvlees eten, geen tabak gebruiken, geen alcoholische dranken drinken en geen garnalen of ongeschubde vis eten. Deze levenswijze maakt ze tot een bijzondere groep voor onderzoek en heeft ertoe geleid dat de levens van ongeveer 96.000 Zevendedagsadventisten al sinds 1958 gevolgd worden. In de jaren ’70 en ’80 werden diverse onderzoeken gedaan waaruit voor het eerst bleek dat vegetariërs langer leefden dan vleeseters. In 2002 werd opnieuw subsidie verstrekt om het onderzoek voort te zetten. Daaruit bleek dat mannen gemiddeld 83,3 jaar oud werden en vrouwen 85,7 jaar. Dit is respectievelijk 9,5 en 6,1 jaar langer dan ‘gewone’ Amerikanen.

Minder zwaar
Uit het onderzoek bleek ook dat vegetariërs over het algemeen 15 kilo lichter zijn dan vleeseters en daardoor een veel lager BMI hebben. Dat slanke mensen over het algemeen gezonder eten, minder roken en regelmatig bewegen maakt dat hun gezondheid over het algemeen beter is dan die van dikke mensen, waardoor ze mogelijk ook langer leven. Wie alleen vis eet of minder vlees eet, kan rekenen op een gemiddelde bescherming tegen welvaartsziektes.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

Gezond met griep-proof eten
Minder of geen vlees eten merk je ook in je portemonnee
5 tips voor een fit gezin

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.