Foto: Lee J. Haywood, Flickr

Het NOS bericht dat volgend jaar de energienota van veel mensen omlaag gaat. Eneco, Nuon en Essent zullen de prijs voor gas in 2013 verlagen. En gemiddeld huishouden gaat in een jaar zo’n 80 euro minder betalen. Nuon gaat ook lagere tarieven rekenen voor elektriciteit. Deze meevaller voor de portemonnee is te danken aan de economische crisis. De vraag is echter: hoe lang houdt deze verlaging stand?

(Advertentie)
Goedkoop en warm de winter in? Vraag gratis offertes voor energiebesparende isolatie

De lagere prijzen hebben te maken met de crisis. Grote bedrijven hebben minder gas nodig, waardoor de prijs omlaag gaat. De consument hoeft zich echter niet rijk te rekenen: volgend jaar gaat de energiebelasting met 50 euro omhoog.

Foto: CBS

Daarbij is ook de kans groot dat op langere termijn de energieprijzen zullen blijven stijgen. In 2009 vond ook een sterke daling van de energieprijzen plaats, maar daarna stegen de prijzen weer gewoon. De afgelopen 15 jaar zijn de energieprijzen ruim 3x zo hard gestegen als de consumentenprijsindex, een gemiddelde voor de prijzen van goederen en diensten die huishoudens aanschaffen.

Het goede nieuws is dat je op veel manieren zelf je energierekening laag kunt houden. Wij selecteerden 6 tips waarmee je honderden euro’s kunt besparen.

Bron: NOS

Lees ook
Geen dak voor zonnepanelen? Bereken je voordeel met winddelen
4 veelgestelde vragen over zonne-energie… en de antwoorden