Bron: dhinivh / Flickr.com

Kruidvat en Trekpleister gaan stoppen met het toevoegen van vervuilende microplastics aan verzorgingsproducten. Het besluit werd ingegeven door een campagne van de Plastic Soup Foundation tegen deze “microbeads” die ondermeer in de Noordzee voor grote vervuiling zorgen. Kees Buur, Buying Director Health & Beauty van Kruidvat en Trekpleister: “Naar aanleiding van de campagne hebben wij besloten om versneld stappen te ondernemen om microplastics uit onze eigen merk verzorgingsproducten te weren.”

Grote merken als Axe en Yves Rocher gebruiken miniscule plastic deeltjes, de microplastics, in hun producten. Plastic breekt echter heel moeilijk af, waardoor de microdeeltjes uiteindelijk in de zee belanden. Uiteindelijk krijgen vissen dit giftige plastic ook binnen, en komt het plastic in onze voedselketen terecht. “Als wij vis eten, bestaat dus het risico dat we gifstoffen binnen krijgen”, aldus Soup Foundation-initiator Maria Westerbos.

Met deze mededeling is de campagne ‘Beat the Micro Bead’ officieel geslaagd. Westerbos: “Deze grote Nederlandse retailers laten zien dat zij tot de duurzaamste ter wereld horen. Hier kunnen we trots op zijn. Laten we hopen dat de multinationals nu ook volgen.” Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee zegt hierover: “Waar een klein land als eerste groot in kan zijn.”

Als het aan Kruidvat en Trekpleister volgen andere bedrijven ook snel. Kees Buur: “Wij zijn in gesprek met onze A-merk leveranciers over hun beleid ten aanzien van duurzaamheid. Deze gesprekken zullen wij de komende jaren actief blijven voeren. Ook de toepassing van microplastics zal hier onderdeel van uitmaken.”

Bron: Plastic Soup Foundation

Lees ook
Bourgondisch koken met restjes
14 opmerkelijke producten van bamboe
Verzorgingsproducten van de tropische geurende nonivrucht