© Aatjan Renders

Tweederde van alle door Nederland geïmporteerde rozen komt uit Kenia. Daar worden bloemen vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Lonen zijn te laag om fatsoenlijk van te kunnen leven, elementaire arbeidsrechten van vrouwen worden geschonden en seksueel geweld op de werkvloer is aan de orde van de dag.

4 schokkende feiten waarom Hivos op 31 oktober start met de campagne Power of the Fair Trade Flower:

1) De bazen bij de Keniase kwekerijen zijn meestal mannen. Zij maken regelmatig misbruik van hun positie en vragen seksuele diensten in ruil voor vrije dagen of contractverlenging. Meer dan 50% van de ondervraagden van het onderzoek door de Keniaanse mensenrechtencommissie gaf aan dat er op de werkvloer sprake is van seksuele intimidatie.

2) Meer dan de helft van de vrouwen in de Keniaanse bloemenindustrie is alleenstaande moeder met drie kinderen. Deze zeer laagbetaalde vrouwen kunnen hun werk niet combineren met moederschap aangezien er geen opvangmogelijkheden zijn.

3) Vrouwen verrichten 70 procent van de arbeid bij bloemenkwekerijen in Oost-­Afrika. Zij werken voor een hongerloon, vaak zonder vast contract of met een tijdelijk contract. En ze krijgen in elk geval minder betaald dan mannen voor precies hetzelfde werk.

4) Het Nederlandse rozenaanbod dat een eerlijke productie garandeert is erg laag: slechts 0,3 % is fair trade gecertificeerd.

Met de campagne Power of the Fair Trade Flower wil Hivos het aanbod van eerlijke bloemen vergroten en beter zichtbaar maken in winkels. De campagne richt zich op Nederlandse consumenten, winkeliers en handelaren. In de productielanden in Afrika werkt Hivos met lokale organisaties aan de verbetering van de arbeidspositie van vrouwen in de bloemenindustrie.

Lees ook:

6 dingen die jij kunt doen om de energierekening laag te houden

Zo kies je voordelig groene stroom bij Nederlandse energieleveranciers

8 veganistische schoenenmerken