Foto: Woodleywonderworks, Flickr

Het blijft de gemoederen bezig houden. Is biologisch eten nou gezonder of niet? Een nieuwe rapport van de Amerikaanse vereniging van kinderartsen is kritisch. Biologisch eten bevat minder gifresten en minder bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, maar heeft verder niet veel extra voedingswaarde en is duurder. En een gezin dat weinig te besteden heeft, zou, volgens het rapport, daarom beter goedkope en gezonde conventionele producten moeten kopen. “We willen niet dat gezinnen kleinere hoeveelheden van duurdere biologische producten consumeren, en dus hun totale inname van gezond voedsel, zoals groente, daarmee verminderen,” aldus Janet Silverstein, een van de auteurs.

Het rapport maakt zich echter ook zorgen over de restjes gif in eten: er is nog te weinig bekend over de effecten van gifresten op de gezondheid van kinderen, die extra kwetsbaar zijn voor chemische stoffen.

Lees ook
Is biologisch eten echt gezonder?
Deze week kun je puur uit eten, overal in Nederland
Lekker & zonder chemische stoffen: tropisch geurende verzorgingsproducten van de noni-vrucht

Volgens het rapport van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen weten we wetenschappelijk gezien eigenlijk alleen dat de voedingswaarde van biologische producten niet zoveel verschilt van conventionele producten. Een biologische tomaat bevat vrijwel dezelfde stoffen als de met kunstmest opgekweekte en met gif bespoten conventionele tomaat.

We weten echter niet wat het effect van die restjes gif op de gezondheid is. Er is verrassend weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van biologische en andere teeltwijzen op volwassenen en kinderen.

Een maand geleden concludeerde Dr. Van de Vijver, een wetenschappelijk onderzoeker op het terrein van biologisch voedsel van het Louis Bolk Instituut, dit ook al: “Er zijn nog bijna geen studies gedaan naar de effecten [van biologisch of niet-biologisch eten] op mensen. […] De noodzaak groeit om daar wel onderzoek naar op te zetten.”

Het rapport van de kinderartsen benadrukt dat het belangrijk is om een gebalanceerd dieet te eten, met veel fruit, groente, hele granen en niet teveel vet. “Of het nou biologisch of conventioneel is, dit type dieet heeft bewezen voordelen,” aldus Janet Silverstein, een van de auteurs van het rapport.

De Vereniging maakt zich echter ook zorgen over de effecten van gifresten in het eten, met name de effecten op kinderen: “We hebben op dit moment gewoon niet het wetenschappelijk bewijs om te weten of een verschil in hoeveelheid pesticides impact heeft op iemands gezondheid gedurende het hele leven,” aldus Joel Forman, een van de andere auteurs van het rapport. “We weten wel dat kinderen, zeker jonge kinderen aangezien hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, in het bijzonder kwetsbaar zijn voor blootstelling aan chemische stoffen.”

Bron: Huffingtonpost , American Academy of Pediatrics