mikebaird, Flickr.com

mikebaird, Flickr.com

Beweging is goed voor het brein, maar dat geldt niet voor alle beweging. Onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat alleen de juiste hoeveelheid beweging het brein stimuleert. Twee tot vier uur per week sporten is het beste. Wie meer dan 7,5 uur per week sport, heeft een grotere kans op angststoornissen en depressies.

Optimale sporttijd
Aan het onderzoek werkten 7.600 mensen mee. Uit een analyse van de resultaten bleek dat de grootste positieve voordelen te bemerken waren bij twee tot vier uur per week sporten. Bij langer dan vier uur sporten begon de trend zich om te keren: ongeveer 65 procent van de mensen met een minder goede geestelijke gezondheid bewogen per week meer dan vier uur.

Negatieve effecten
Na 7,5 uur per week sporten kregen de negatieve gevolgen de overhand en werd de kans op depressies groter. Dit gold zowel voor mannen als voor vrouwen en bleek niet leeftijdsafhankelijk. Dit is een opvallend resultaat, want het is voor het eerst dat aangetoond wordt dat veel bewegen niet per definitie goed is, maar ook negatieve gevolgen kan hebben. Overigens is er nu alleen een verband aangetoond en kan nog niet gesteld worden dat veel bewegen ook daadwerkelijk depressieve of angstige gevoelens veroorzaakt.

Bron: MedicalXPress

Lees ook:

De sportschool kan je ook dik maken
Gezone granenrepen bestaan niet
Daarom is een dieet volgen ’s morgens het makkelijkst

ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.