Tweederde van het geld dat door de verkoop van Max Havelaar producten wordt verkocht gaat naar de stichting. De rest van het geld bereikt de boer vaak niet. Dat meldt het Nederlands Dagblad, dat in samenwerking met lokale Afrikaanse journalisten onderzoek heeft gedaan naar de inkomsten van de boeren en de verschillende coöperaties die aan de stichting gekoppeld zijn.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat veel boeren in onder andere Ghana, Kameroen, Ivoorkust en Nigeria niet eens bewust te zijn van het fairtrade concept. Ze betalen, zonder dat zelf te weten, bijvoorbeeld voor hun lidmaatschap aan coöperaties. Uit de ruim zeventig interviews die de journalisten hebben afgenomen blijkt verder boeren soms een bonus krijgen, maar dat eerder uitzondering dan regel is.

Lees verder op Joop.nl.

Lees ook:

Rijk worden van de wind met winddelen

Spoedcursus crowdfunding

3d-laser print raketmotor uit voor NASA