Sustainable sanitation, Flickr.com

Sustainable sanitation, Flickr.com

Zes uur elektriciteit genereren uit een liter menselijke urine. Dankzij vier meiden van 14 en 15 jaar oud uit Afrika, is dat niet langer een wilde droom, maar werkelijkheid. Zij ontwikkelden een generator die gevoed wordt door urine en presenteerden deze op de Maker Faire Africa in Lagos.

Het systeem
Om het systeem te laten werken, wordt de urine in een elektrolytische cel geplaatst. Die haalt de waterstof uit de urine. Die waterstof wordt vervolgens door een filter gehaald en gereinigd en daarna door een gascilinder gedrukt. Daarna wordt het door een cilinder met vloeibaar borax gehaald. Hierdoor wordt het vocht uit het waterstofgas gehaald. Dat gereinigde waterstofgas zorgt voor de aandrijving van de generator.

Maker Faire Africa
Het Maker Faire Africa evenement wordt jaarlijks georganiseerd, maar het is ook een gemeenschap van mensen die dingen maken. Tijdens het evenement komen al deze mensen samen om hun plannen en uitvindingen met elkaar te delen en ze nog beter te maken. De MFA vond dit jaar plaats in Lagos, maar is eerder al georganiseerd in Nairobi, Accra en Cairo.

Bron: MakerFaireAfrica.com, Treehugger

Lees ook:

Geen eigen zonnepanelen, wel eigen groene stroom
Google vindt miljard nieuwe internetgebruikers in Azië en Afrika
 14 november: deel met elkaar op Global Sharing Day