Bron: alyceobvious (Flickr.com)

Steeds meer fabrikanten richten zich opeen eco-vriendelijke productie van kleding. En dat geeft soms verassende eindresultaten. Waar vroeger katoen en polyester werden gebruikt, ontstaan er nu een hele reeks eco-stoffen die anders verloren zouden gaan. Sommige van deze milieuvriendelijke stoffen zijn al in gebruik, terwijl andere ons nu nog vreemd en futuristisch in de oren klinken.

Verassende eco-stoffen!

Cassette bandjes
Nu er niet meer naar geluisterd wordt, is het zaak om een nieuw doel te vinden voor alle ongebruikte cassettebandjes. Artiest Alyce Santoro weeft het lint op antieke weefgetouwen. Dit leidt tot de prachtige stof “Sonic Fabric” die gebruikt wordt voor kleding of portemonnees.

Wijn
Wetenschappers van de Universiteit van West Australië heeft stof geproduceerd door microben aan de slag te laten gaan met wijn. De bacteriën gisten de alcohol tot vezels die uiteindelijk omgevormd kunnen worden tot kleding. Het enige nadeel aan deze manier van produceren is dat er een duidelijk luchtje aan de kleding zit.

Houtpulp
Dit alternatief voor leer is niet alleen diervriendelijk, maar vermijdt ook de chemicaliën die nodig zijn om nepleer te creëren. Naoran is een waterbestendig textiel, afgeleid van houtpulp en gerecycled polyester. Het is zacht, flexibel, scheur- en waterbestendig.

Spinnenzijde
Spinnenzijde staat bekend om zijn enorme kracht: het is drie keer sterker dan staal, maar is dunner dan een menselijke haar. Maar het verbouwen en oogsten van spinnenzijde van echte spinnen is niet makkelijk. In plaats daarvan hebben genetici een manier gevonden om deze stof na te maken, met gebruik van E.coli bacteriën.

Maïs
Synthetische vezels zijn meestel op basis van aardolie, maar Ingeo is afgeleid van zetmeel van maïs. Deze stof kan worden gesponnen tot vezels voor kleding en huishoudtextiel. Het kan ook gebruikt worden voor bio-plastics.

Bedorven melk
Het bedrijf Qmilch maakt stof van een eiwit dat voorkomt in verzuurde melk dat niet meer geschikt is voor menselijke consumptie. Normaal zou dit worden weggegooid. Het product Silk-Like heeft geen chemische stoffen nodig om te maken en behoeft minder water in het productieproces.

Plastic flessen
Newlife Polyester zijn garen, gemaakt van gerecyclede plastic flessen. De stof wordt geproduceerd in Italië en al gebruikt in sportkleding, ondergoed, medische kleding en zelfs meubels. Giorgio Armani gebruikte de stof om een milieuvriendelijke jurk te maken voor Livia Firth. Zij droeg deze bij de Golden Globes van 2012.

Gebruikte coffeepads
Ontwerper Rachel Rodwell gebruikt lege coffeecups en slaat deze fijn, om zo kleding te kunnen maken. Zij werd geïnspireerd door de vindingrijkheid van de lokale bevolking in het Indiase Kerala. Zij hergebruiken afval op verrassende manieren. De gebruikte coffeepads leiden tot een kleurrijk eindresultaat.

Bron: Webecoist