Een karper is een bijzonder dier. Maar, zoals mijn moeder altijd zegt: ‘Té is nooit goed, behalve tevreden.’ En in het Australische New South Wales hebben ze téveel karpers. Zoveel dat deze een bedreiging vormen voor de inheemse vissoorten. Want de karper is van oorsprong niet Australisch en sinds 1970 officieel bestempeld als plaag. Biermerk Carlton Mid grijpt dit probleem bij de staart en gaat het op een uiterst mannelijke manier te lijf, met een heuse viswedstrijd.

Er is door het biermerk één karper gevangen die werd voorzien van een unieke tag en vervolgens weer is teruggezet. Deze karper, The DUKE of Burrendong gedoopt, heeft een prijs op zijn hoofd van 10.000 (Australian) dollar en elke dag komt er 100 dollar bij. De competitie loopt tot en met 26 januari, de totale prijs kan oplopen tot 18.100 dollar. Eén gevangen karper zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, daarom geeft Carlton per gevangen ‘gewone’ karper een dollar korting op haar bier en worden er ranglijsten bijgehouden. En voor alle glazen, flesjes en blikjes die tijdens die actieperiode verkocht worden, worden er inheemse vissen uitgezet in het water van Burrendong Dam.

Maar liefst 24% van de mannelijke bevolking in New South Wales is een actieve (sport)visser dus het betreft een slimme promotie waarbij marketing en verantwoordelijkheid uitstekend samen gaan. Welk merk bedenkt er bij ons een dergelijke actie? De NS die één van haar treinstoelen voorziet van een OV chipreader, met elke dag een gelukkige winnaar? Of de ANWB die fietslampjes verspreidt die punten verzamelen tijdens het fietsen wanneer ze aanstaan? Prullenbakken met barcodescanners bij de Albert Heijn, met kans op een prijs wanneer je daar een (leeg) blikje energy drink in deponeert?

Mogelijkheden genoeg, wie denkt er mee?

Via Contagious Magazine.