stevendepolo, Flickr.com

stevendepolo, Flickr.com

Voor veel mensen is december de duurste maand van het jaar. Met het vieren van Sinterklaas en Kerst vliegt het geld bijna weg. De crisis lijkt hier geen verandering in te brengen: uit onderzoek blijkt dat alleen tijdens Sinterklaasavond al voor 450 miljoen euro aan geschenken gekocht en gegeven wordt. Toch moet wel vaker nagedacht worden óf de feestdagen wel gevierd kunnen worden. Met deze 5 tips om de feestdagen betaalbaar te houden, is die vraag eenvoudig te beantwoorden.


(Advertentie)
Goed voor je huid én je portemonnee: natuurcosmetica van Nonique.

1. Koop geschenken het hele jaar door
Wie in december voor familie en vrienden geschenken moet kopen, is vaak duurder uit. In de aanloop van de feestdagen zijn er namelijk geen grote uitverkopen meer. Koop je geschenken daarom het hele jaar door, bijvoorbeeld tijdens de uitverkoop. Bedenk wel van tevoren hoeveel je per persoon of per feestdag uit wilt geven.

2. Kies ook voor praktisch
Een gevulde zak of veel cadeaus onder de boom is niet belangrijk, maar wel leuk. Koop daarom niet alleen luxe geschenken, maar ook (kleine) praktische cadeaus. Warme sokken, een duurzame drinkbeker voor op het werk of lekkere deodorant. Voor kleine kinderen kun je speelgoed dat niet zo vaak meer gebruikt wordt opnieuw inpakken.

3. Koop tweedehands
Op sites als Marktplaats worden dagelijks praktisch nieuwe boeken, kleding, stukken speelgoed en andere items aangeboden. Sla daar je slag. Door tweedehands te kopen ben je veel voordeliger uit en doe je ook nog iets goeds voor het milieu. Let wel op de verzendkosten; die kunnen geschenken alsnog onnodig duur maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de optie om te kijken wat er in jouw nabije omgeving wordt aangeboden.

4. Doe-het-zelf
Ben je een beetje handig? Maak je cadeaus dan zelf. Haak een grote poef, brei warme sokken, voorzie een oude spiegel van een nieuwe, trendy lijst of laat je creatieve talenten op een andere manier zien.

5. Geef aandacht
In december proberen ook supermarkten er van alles aan te doen om je vooral veel geld uit te laten geven aan eten. Je kunt je gasten echter beter aandacht geven dan duur eten. Stel zelf een (betaalbaar) menu samen en duik met z’n allen de keuken in om het klaar te maken. Versier de tafel met kaarsjes, zelfgemaakte menukaarten en mooie bloemstukjes. Bedenk eventueel een spelletje dat tijdens het eten gespeeld kan worden. Hoe je eet bepaalt de sfeer uiteindelijk veel meer dan wat je eet.

Bron: RTL, NBC News

Lees ook

Zo verdien je geld met je eigen groene stroom
Niet Apple of Nokia, maar Indiase Wipro groenste elektronicaproducent
Dus daarom geeft Sinterklaas je humeur een boost