Bron: Reint Jan Renes,TEDxUtrecht

We weten dat je niet moet drinken en autorijden. We weten dat we gezond moeten eten en voldoende bewegen. We weten dat we geen energie moeten verspillen. Maar elke dag geven we over aan onze impulsen om het wél te doen. In deze inspirerende lezing bij TEDxUtrecht legt Reint Jan Renes uit dat we dit alleen kunnen veranderen als we ons concentreren op de kleine momenten van de waarheid die iedereen elke dag heeft. Als we verandering willen realiseren, moeten we dingen zo ontwerpen dat mensen op die momenten worden verleid om het goede te doen. Maar in plaats daarvan vertellen we mensen de hele dag wat ze niet moeten doen. Het is geen nieuws dat veel communicatiebudgetten daarmee over de balk worden gesmeten.

Als we bijvoorbeeld willen dat mensen ecologische keuzes maken, moeten we ze daartoe verleiden. Maak het makkelijk om na 5 minuten te stoppen met douchen. Een mooi verleidingsvoorbeeld dat Renes geeft, betreft een rood chipje in een Pringles-achtige chipsverpakking. De helft van de mensen stopt met chips eten als ze bij het rode chipje zijn aangekomen en bergt het blik weer op. Terwijl we normaal gesproken in de meeste gevallen doorkauwen tot het blikje leeg is.

Ander prachtig voorbeeld vind ik het experiment in de bibliotheek van Utrecht waar een simpel rolletje tape er voor zorgde dat mensen vaker de trap namen in plaats van de lift en zo veel energie bespaarden.

Ken jij ook mooie voorbeelden van zogenaamde ‘nudging’ waarbij mensen worden verleid om een keuze voor een betere wereld te maken? hetkanWel is heel benieuwd.