Bron: OxfamNovib

1 op de 8 mensen gaat met honger naar bed. Ondertussen gooien wij voedsel in de tank. Ja, wij allemaal, volgens OxfamNovib. Want in Nederland bestaat meer dan 4% van de benzine uit biobrandstof. Dit wordt bijgemengd. Je kunt er dus niet voor kiezen om géén biobrandstof gemaakt van voedselgewassen te tanken.

We denken dat dit goed is voor het milieu, maar biobrandstoffen helpen nauwelijks tegen de uitstoot van broeikasgassen. Wat ze wel doen? Ze drijven de voedselprijzen omhoog, veroorzaken honger en verjagen mensen in ontwikkelingslanden van hun akkers. Dat wordt geconcludeerd in het nieuwe Oxfam Novib-rapport Voedsel in de tank!?

De combinatie van het subsidiëren van biobrandstof en het verplicht stellen van de bijmenging draagt tot circa 30 procent bij aan de stijging van voedselprijzen. Voedsel wordt zo onbetaalbaar en mensen lijden honger. Daarom wil de organisatie dat het verplicht bijmengen van voedsel als biobrandstof door Nederland – en de hele EU – wordt afgeschaft. Want wij wennen aan een volle biobrandstoftank dan een kind in Afrika aan een lege maag.

Oxfam Novib staat wel achter de verdere ontwikkeling van nieuwe soorten biobrandstof, maar dan gemaakt van gebruikte vetten, landbouwafval, planten en algen. Wil je dat we stoppen met eten in onze tank gooien? OxfamNovib heeft 4 supersnelle acties voor je, ze kosten maximaal 5-15 seconden.

Bronnen: Joop.nl en Biobrandstof.nu

Lees ook:

Akkers in de woestijn als oplossing voor de voedselcrisis

5 trends die gezond eten nog gemakkelijker maken

Hebben tofu-eters betere sex dan vleeseters?