Bron: Pingu1963 (Flickr.com)

Dankzij de Maya’s drinken wij chocolademelk en we mogen hen wel dankbaar zijn. Niet alleen is het erg lekker, maar ook gezond! Drinkbare chocola is jarenlang gebruikt als medicijn. In de 17e eeuw werd het in Frankrijk bijvoorbeeld gebruikt tegen woedeaanvallen en slechte stemmingen. Maar ook in deze tijd levert een kop warme chocola voordelen voor onze gezondheid op. We noemen er vier.

Anti-oxidanten

Diverse wetenschappelijke studies dat anti-oxidanten in ons voedsel helpen om kanker, hart- en vaatziekten en algemene veroudering te voorkomen. Volgens onderzoek van de Cornell University is de hoeveelheid anti-oxidanten in warme chocolademelk bijna twee keer zo groot als in rode wijn. Daarnaast is de concentratie twee tot drie sterker dan in groene thee en zelfs vier tot vijf keer sterker dan zwarte thee. Chocolademelk moet warm gedronken worden, aldus onderzoeksleider professor Chang Yong Lee. Dit omdat bij opwarming nog meer anti-oxidanten vrijkomen.

Beter denken

Volgens de Amerikaanse Vereniging voor de Bevordering van de Wetenschap helpt het drinken van warme chocolademelk ons beter te denken. De bloedstroom wordt versneld en er gaat meer zuurstof naar de hersenen. Aangezien dementie wordt veroorzaakt door een verminderde toevoer van zuurstof naar de hersenen, menen sommige onderzoekers zelfs dat cacao een rol kan spelen in de behandeling van deze ziekte.

Lagere bloeddruk

De flavonoïden in de warme chocolademelk helpen de doorbloeding te verbeteren, verlaagt de bloeddruk en verbetert de gezondheid van het hart. Maar flavonoïden hebben meer voordelen. Ze helpen ook voorkomen dat bloedplaatjes in ons bloed zich mengen en samen stolsels vormen.

Minder vet

Regelmatig een reep chocola is lekker, maar bevat ook veel verzadigde vetten. Een kop warme cacao bevat veel minder vet dan een standaard reep. Schuldig voelen hoeft dus niet. Genieten mag!

Bron: Mother Nature Network

Lees ook

Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Muziek is soms beter dan liefde

5 trends die gezond eten nog gemakkelijker maken