Foto: physorg

Terwijl er in Doha druk wordt vergaderd over het klimaat, zal in 2012 opnieuw een recordhoeveelheid CO2 uitgestoten worden. Dit blijk uit een rapport dat gisteren werd gepubliceerd in Nature. De wereld kan volgens de wetenschappers in 2100 5 graden warmer zijn. Het goede nieuws is dat het mogelijk blijft om CO2 uitstoot fors te laten dalen. Een aantal landen hebben de afgelopen jaren namelijk wél hun uitstoot fors beperkt.

(Advertentie)
Kies de waterfles die bij jouw stijl past: bottelicious heeft meer dan 70 verschillende reisbekers, thermosflessen en waterflessen op voorraad.

35,6 miljard ton CO2 gaat er dit jaar de lucht in. Daarmee zitten we 58% boven de uitstoot in 1990. Elk jaar groeit de uitstoot met zo’n 3%, en daarmee zitten we op spoor voor een verhoging van de wereldtemperatuur met 5 graden tegen 2100.

Afgelopen jaar steeg met name de uitstoot van China en India, met respectievelijk 9,9 en 7,5 procent. In de EU en de VS daalde de uistoot, met 1,8 en 2,8 procent. De meeste uitstoot per persoon komt overigens nog steeds voor rekening van de VS.

Volgens de wetenschappers is het haalbaar om een daling van de CO2 uitstoot van 3% per jaar te realiseren. Een aantal landen, zoals België, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben namelijk al laten zien dat het mogelijk is om over langere periodes (meer dan 10 jaar) de CO2 uitstoot jaarlijks te laten dalen, tot wel 5%.

Wat moeten landen doen?

* Overstappen op CO2 arme energiebronnen. De studie noemt aardgas en kernenergie als opties. Maar wind en zon passen ook in dit rijtje.
* Energie besparen
* Ontbossing tegen gaan.

Hoe moelijk is dat nou?

Bron: Nature, Physorg

Lees ook
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Brits bedrijf maakt benzine van lucht
Zonne-energie winstgevend ook zonder subsidie, aldus Vlamingen