Sandy hield huis in New York. Foto: That Hartford Guy, Flickr

Nederland zakt in de CCPI-index van 2013, een lijst die in kaart brengt hoe landen presteren bij de prestaties van klimaatverandering, naar een 49e plaats. Daarmee staan we onder notoire milieuvervuilers als Polen en Griekenland. We bevinden ons in dezelfde liga als China, een land dat we graag aanwijzen als notoire vuilspuier.

De Index, die wordt samengesteld door Germanwatch en Climate Action Network (CAN) Europe, brengt 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld in kaart.
Terwijl de top tien van de index grotendeels bestaat uit Europese landen die wereldwijd de beste inspanningen leven om klimaatverandering tegen te gaan, presteert Nederland aanzienlijk onder het gemiddelde. Ons land behoort met Griekenland en Turkije tot de landen die “een lange weg te gaan hebben”.

Dat het ook anders kan, bewijzen Denemarken, Zweden en Portugal. Die landen scoren het best. Het is de achtste keer dat de index wordt samengesteld. De hoogste drie posities zijn leeg gelaten omdat geen enkel land de maatregelen neemt die noodzakelijk zijn om de opwarming van de planeet onder de 2 graden celsius te houden.

Bron: Joop.nl