Bron: Jos Collignon, GRNVLD Magazine

 

Nederland is de grootste klimaatverzieker van Europa. Het is dus hoog tijd dat het nieuwe kabinet serieus werk maakt van een groene economie. Al was het alleen maar omdat een klimaatvriendelijke economie een speciale bonus oplevert: banen, heel veel banen. En laat dat nu precies zijn waar Rutte en Samsom naar op zoek zijn.

Duitsland doet het trucje al voor: daar werken al meer dan 300.000 mensen in de schone energiesector. Het idee dat ons land niet geschikt zou zijn voor een bloeiende schone energiesector, wordt daarnaast gelogenstraft door het eveneens kleine en vlakke Denemarken, waar al 40% van de stroom wordt opgewekt door lokale hernieuwbare bronnen, voornamelijk wind en in toenemende mate zon. Denemarken staat dan ook op nummer 1 in de klimaatprestatie index voor EU-landen.

Duurzaamheid was de collectieve blinde vlek bij de verkiezingen, maar betekent dit ook dat groen beleid het kind van de economische rekening moet worden? Dat is niet uitgesloten, zeker wanneer we bedenken dat de olielobby in Nederland sterk is, onder leiding van Shell, het grootste bedrijf ter wereld. Daarnaast is de Nederlandse staat verslaafd aan de miljardeninkomsten van de gasbel in Slochteren. Overschakelen op schone energie kan op korte termijn een gat slaan in de nationale schatkist.

Maar hier staat tegenover dat een brede kamermeerderheid de transitie naar een groenere economie omarmt. De fractiespecialisten ‘energie’ van een groot aantal politieke partijen overleggen op dit moment bijvoorbeeld over een energietransitie-akkoord. Deze partijen hebben gezamenlijk een absolute meerderheid van 130 zetels: VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren. En het regeerakkoord komt ook opmerkelijk groen uit de hoek met ambitieuzere klimaatdoelstellingen en veel meer ruimte om schone energie te stimuleren.

Met de voorbeelden van Duitsland en Denemarken binnen handbereik lijkt het klussen aan de economie inmiddels op het opzetten van een IKEA bouwpakket. Als Rutte en Samsom de plaatjes op het voorbeeld volgen, moeten ze ook in Nederland een duurzame kast in elkaar kunnen zetten.

(Dit artikel is een ingekorte versie van een artikel dat onlangs in Groeneveld Magazine verscheen.)

Lees ook:

Nederland grootste klimaatverzieker van Europa

In Nederland betalen vervuilers niet, ze betalen

Kabinet, knoop het in je oren: goed klimaatbeleid levert veel geld op