Gurit Composites, Flickr.com

Gurit Composites, Flickr.com

De economie heeft meer baat bij investeringen in windenergie, dan in gas. Als landen fors investeren in offshore windmolenparken, dan kan dat in 2030 70.000 extra banen opleveren. Daarnaast verkleint het de afhankelijkheid van geïmporteerd gas, heeft het slechts een beperkte invloed op de elektriciteitsprijzen en vermindert het de CO2-uitstoot. Dit blijkt uit een rapport van WWF en Greenpeace.

Meer investeren in wind

Het rapport is gebaseerd op een onderzoek dat werd uitgevoerd door Cambridge Econometrics. Hierin werden investeringen in gas vergeleken met investeringen in windenergie. Hoewel windenergie op het moment nog duurder is dan gas, verdwijnt dit verschil in de komende jaren vrijwel helemaal. Zelfs als gas goedkoper wordt, is investeren in windenergie nog zinvol. Het is namelijk veel schoner en maakt landen minder afhankelijk van gasleveranciers. Als meer geïnvesteerd wordt in windenergie, dan zou de CO2-uitstoot met twee derde verminderen.

Zekerheden zijn noodzakelijk

Om ervoor te zorgen dat investeerders zich ook daadwerkelijk gaan richten op windenergie, moeten overheden hen meer zekerheden bieden. Investeringen in duurzame energie worden in ieder geval tot 2020 gestimuleerd, maar wat er na die tijd gebeurt, is nog niet duidelijk. Daarom zijn investeerders maar matig bereid om zich ook voor de lange termijn vast te leggen.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Nederland grootste klimaatverzieker van Europa

Brits bedrijf maakt benzine van lucht

Zo krijg je het héle verhaal over zonnepanelen te horen