Flickr.com (Rishabh Mishra (possible248))

Er is een grondbacterie ontdekt die antibiotica niet alleen afbreekt, maar het ook gebruikt om zichzelf te beschermen en mee te voeden. Dit is opvallend nieuws omdat de groeiende resistentie van mensen voor antibiotica een probleem wordt. Al langer is bekend dat bepaalde grondbacteriën pesticiden uit de landbouw kunnen opeten en onschadelijk maken. In sommige gevallen zorgde dit er zelfs voor dat bestrijdingssmiddelen niet werkten. Het is voor het eerst dat een bacterie gezien is die echt op antibiotica in de grond kan leven. 

Het onderzoek door Canadese en Franse onderzoekers duurde veertien jaar. In die tijd onderzochten ze drie verschillende antibiotica in landbouwgrond. Deze drie soorten zie vaak terug in de varkensindustrie, om varkens gezond te houden. Maar deze antibiotica komen vervolgens ook terecht in mest en worden verspreid over landbouwgrond.

Vergeleken werden stukken grond waarin in grote en kleine mate antibiotica werd aangebracht. Wat bleek: in grond waar grote hoeveelheden antibiotica was aangebracht werd de antibiotica vijf keer zo snel afgebroken dan in grond waar dit in kleinere hoeveelheden gebeurde. Onderzoekers concluderen dat grondbacteriën die vaker met antibiotica in aanraking komen een natuurlijke manier hebben gevonden om de giffen eruit te halen en te gebruiken als voeding.

Bron: phys.org

Lees ook

Brits bedrijf maakt benzine van lucht

De beste leveranciers voor groene stroom

Stormloop op Nederlandse subsidie voor zonnepanelen