Bron: TEDGlobal

Als we nou eens zeilen in plaats van wieken als uitgangspunt voor windmolens nemen. Die gedachte vormt de basis voor een radicale innovatie op het gebied van windenergie, die werd ontwikkeld door het Tunesische bedrijf Saphon Energy: een windturbine die zonder wieken werkt.

De turbine, “Saphonian” genaamd, naar een Carthaginiaanse windgod, haalde inspiratie uit zeilboten. Zonder de noodzaak van roterende wieken, is de Saphonian stiller dan de traditionele modellen en benut de kracht van de wind zonder de natuur te schaden.

OP TEDGlobal, in juni van dit jaar, introduceerde Hassine Labaied, hoofd van Saphon Energy,de zogenaamde ‘zero blade’ die twee ruim twee keer zoveel energie uit de wind opvangt als de bestaande technologie. De turbine lijkt op een grote schotel. Bewegende zuigers creëren hydraulische druk die opgeslagen kan worden in een accumulator of direct omgezet kan worden in elektriciteit.

De turbine is efficiënter en goedkoper dan de tegenhangers met wieken: de productiekosten voor de turbine zijn bijna twee keer zo laag. Alleen al in Tunesië zou de Saphonian mogelijk tot wel 20% van de binnenlandse energie kunnen produceren.

Volgens Hassine Labaied zal de ‘zero blade’ technologie de markt voor windenergie op zijn kop gaan zetten. De uitvinding kan een tijdperk markeren van goedkope, schone energie die bovendien is op te slaan. Zelf gaf Hassine er in elk geval zijn carriere bij een bank voor op.

Bronnen: TED, Happynews.nl

Lees ook:

Bekijk hier de TED presentatie over de Saphonian

Ondanks tegenslag gaat inkoopactie Zon Zoek Dak door

Zelf geld verdienen met wind