DaveBleasedale, Flickr.com

DaveBleasedale, Flickr.com

Het is misschien niet de meest tot de verbeelding sprekende schimmel, de Arthrobotrys oligospora. Vooralsnog doet de schimmel niet veel meer dan leven op wormen, maar daar kan verandering in komen. Professor Mingjun Zhang ziet de schimmel namelijk als een echte kankerbestrijder. De nanodeeltjes die door deze schimmel geproduceerd worden, blijken het immuunsysteem te stimuleren en tumoren te doden.

Inspiratie uit de natuur

Zhang kwam niet zomaar uit bij deze worm-etende schimmel. Hij haalt vaker inspiratie uit de natuur voor antwoorden op grootse uitdagingen. Toen hij samen met een collega bekeek hoe de schimmel wormen wist te vangen, ontdekte hij dat de schimmel zeer gelijkende nanodeeltjes produceerde. Nanodeeltjes hebben al eerder hun nut bewezen in de behandeling van kanker.

Eindeloos veel mogelijkheden

Volgens Zhang biedt de natuur eindeloos veel mogelijkheden voor medische toepassingen en dit is precies een voorbeeld daarvan. Hoewel er nog verder onderzoek moet worden uitgevoerd om te kijken hoe de schimmel precies kan worden ingezet tegen kanker, is Zhang ervan overtuigd dat dat onderzoek een goudmijn kan zijn. Het geeft namelijk een blauwdruk voor de toepassing van andere natuurlijke materialen. Zhang: “Deze spannende ontdekking is de eerste stap voorwaarts in de ontwikkeling van natuurlijke behandelingen tegen kanker, gebaseerd op nanodeeltjes, en laat zien hoe belangrijk het is om naar de natuur te kijken voor het genezen van ziekten.”

Bron: Medical News Today

Lees ook:

Zo maak je zelf stevia-siroop

Matig succes beter dan onderzoeksklapper

Juiste hoeveelheid beweging goed voor hersenen