Foto: Peugeot

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker; met een ruime keuze uit modellen en merken én technische verbeteringen die elektrische auto’s zuiniger en betrouwbaarder maken, wordt de keuze voor elektrisch rijden steeds makkelijker gemaakt. Ook zuinig rijden? Dan moet je zeker deze auto’s bekijken.

 

 

 

 

Top 10 zuinigste elektrische modellen

 

1) Renault Zoe, 9,5 km per kW

2) Citroën C-Zero, 9,4 km per kW

3) Mitsubishi i-MiEV, 9,4 km per kW

4) Peugeot iOn, 9,4 km per kW

5) Renault Fluence Z.E., 8,4 km per kW

6) Renault Kangoo Z.E., 7,7 km per kW

7) Nissan Leaf, 7,3 km per kW

8) Tesla Roadster, 7,5 km per kW

9) Ford Focus Electric, 7 km per kW

10) Toyota Prius Plug-in, 6,5 km per kW

Naast het aantal kilometers dat per kW gereden kan worden, is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel kW de accu is. Dan weet je precies wat de actieradius van de auto is en hoe ver deze je op de accu brengt.

Toyota verliest terrein
De nummer 10 in de lijst valt op: wie aan elektrische auto’s denkt, komt automatisch uit bij de Prius. Toch blijkt de Prius helemaal niet zo zuinig te zijn als veel andere elektrische modellen. Daar staat wel tegenover dat het paradepaardje van Toyota groter is dan de meeste andere modellen in de lijst én een actieradius van 160 km heeft.

Zuinigst rijden met Citroën en Peugeot
Het zuinigst rijden kan met de Citroën C-Zero en de Peugeot iOn. Voor het gebruik van beide auto’s betaal je slechts 14 cent per kilometer. In die berekening is ook rekening gehouden met de basisprijs van de auto, de afleverkosten, vaste kosten, stroom en reparaties en onderhoud. De Renault Fluence is met 24 cent per kilometer het duurst.

Bronnen: ANWB, Toyota, Telegraaf

Lees ook:

Elektrisch rijden: een volle tank voor 4 euro
Zo helpt het afschaffen van subsidies fossiele brandstof de armste mensen
Fiets op zonne-energie is goedkoop alternatief voor auto