Het kantoor van Noppes

Leven zonder geld is niet onmogelijk, dat bewees Mark Boyle al. Hij leefde 2,5 jaar zonder geld en slaagde hier prima in.

Maar een ruilmiddel is ook weer niet zo’n gek idee, de vraag is alleen of de euro alleen goed genoeg is. Daarom worden, ook in Nederland, alternatieven bedacht in de vorm van zogenaamde ‘community currencies’. Op de website Goedezaken.info vind je gesprekken met vertegenwoordigers van zulke betaalsystemen.

Noppes

Noppes is een systeem waarbij je met elkaar handelt door middel van punten, vergelijkbaar met euro’s.
Noppes als letssysteem heeft de intentie om mensen meer handelsmogelijkheden te geven; dus om economisch te kunnen handelen zonder onder de voet gelopen te worden door de gevestigde orde.

Goedezaken sprak met Marjan Borsjes over één van de oudste LETS-systemen in Nederland (Lokaal Economisch Transactie Systeem). De Noppes bestaat al 20 jaar. Volgens Marjan is sparen in dit systeem helemaal niet goed. Noppes moeten rollen. Ook zegt ze dat de noppes de euro niet overbodig maakt, maar wel zinnig aanvult.

Makkie

De Makkie is een programma in de Makassarpleinbuurt in Amsterdam Oost. Buurtbewoners kunnen Makkies verdienen door elkaar te helpen. Zo zorgen ze samen voor een fijne buurt, waarin je elkaar kent, helpt en ontmoet.

Helpen met de hond uitlaten, de boodschappen laten doen, dat kun je allemaal regelen met de Makkie. Als je een uurtje iets voor de buren doet, of voor de buurt zelf, dan kun je een makkie verdienen, en die kan je weer doorruilen. Makkies kun je wel sparen. Je kunt ze dan inleveren bij de schaatsbaan, de bioscoop en zelfs de Albert Heijn geeft er korting voor op je boodschappen. Eén van de organisatoren, Feye van Olden, legt uit hoe het werkt.

Time/bank

De crisis bestrijden met tijd in plaats van geld. Dat is het idee achter Time/Bank, een platform en een community voor de culturele sector waar producten en diensten kunnen worden verhandeld met ‘tijd’ als nieuwe valuta.
1 hour load staat voor één uur arbeid. Dat kan van een schrijver, kunstenaar of iemand anders zijn. Een uur is een wereldwijde valuta, dus je kan er ook in de wereld mee ruilen. Het is begonnen in New York en er komen er steeds meer in de wereld. Het concept time/bank groeit nu heel hard in Zuid-Europa waar de crisis hard om zich heen slaat.

Wil je ook meedoen? Sara Pape Garcialegt in dit interview uit hoe.

Bron: Goedezaken.info

Lees ook:

Leven zonder geld

Beursgang zonne-energie: cleantech markt wordt volwassen

Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen