Flickr.com (themissy)

Je vraagt het je wel eens af: zou het helpen extra belasting te heffen op ongezond voedsel? Ja, we zouden in de supermarkt eerder kiezen voor gezonde voeding. En onze gezondheid vaart daar dan beter bij! Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland onderzochten de potentiële effecten van belasting op frisdrank en snacks en subsidie op fruit en groente. 

De onderzoekers voorspellen dat met elke 1 procent toename in prijs van vette, ongezonde producten, er 0,02 procent minder energie uit die producten zal worden opgenomen. Een 10 procent toename in prijs van frisdrank zal volgens de onderzoekers leiden tot een afname van consumptie van frisdrank met 1 tot misschien wel 24 procent.

De onderzoekers zetten modellen op waarin de consumptie van voedsel, chronische ziekten en het strategisch prijzen van voedsel bekeken zijn. Tweeëndertig verschillende onderzoeken uit verschillende landen werden gecombineerd in het model.

Ook onderzochten ze wat de effecten zijn van subsidies op gezonde producten zoals groente en fruit. Wanneer de prijs van deze producten 10 procent zou afnemen, zal er tussen de 2 en 8 procent meer van gegeten worden!

Bij deze voorspelling moeten wel kanttekeningen worden geplaatst. Bijvoorbeeld in het volgende geval: wanneer mensen minder kwijt zijn aan gezonde boodschappen, houden ze meer geld over voor ongezonde producten. Dat beïnvloed de gezondheid misschien juist niet ten goede. Er zal dus echt op lokaal, landelijk niveau gekeken moeten worden of het invoeren van een belasting of subsidie wel de gewenste effecten op de volksgezondheid heeft.

Bron: ScienceDaily

Lees ook

Check de groenste apps om gezondste producten uit te kiezen

5 trends die gezond eten nóg makkelijker maken

Juiste hoeveelheid beweging goed voor hersenen