Foto: Near Zero

Sinds de jaren zeventig is de prijs voor zonnestroom flink gezakt, en experts verwachten dat deze trend de komende 10 – 15 jaar wel zal aanhouden. Dit blijkt uit een rapport van Near Zero, een platform voor discussie tussen energie-experts. Near Zero vroeg 21 experts van universiteiten en bedrijven naar hun visie op de toekomstige prijsontwikkeling van zonne-energie. De experts verwachten dat er nog wel een kwart af kan van de huidige kostprijs. Nu kost het opwekken van zonnestroom nog zo’n 1,10 dollar per watt, in 2025 zal dat zakken naar 0,67 dollar per watt. Ter vergelijking: in 1985 lag de prijs nog op 10 dollar per watt.

(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.

Natuurlijk is het koffiedik kijken, ook voor experts, wat er in de toekomst zal gebeuren. Maar de dalende prijs hangt samen met een flinke groei voor de markt voor zonne-energie. Met een realistische jaarlijkse groei in het aantal te installeren zonnepanelen van 4% kan er rond 2018 er zo’n 300 gigawatt vermogen aan zonne-energie geproduceerd zijn, tot 10 keer zo veel als wat er in 2010 wereldwijd aan vermogen bestond. Slechts 7 jaar later de mijlpaal van 600 gigawatt bereikt zal worden.

Grafiek: Near Zero

Wel moeten volgens de experts investeringen in onderzoek blijven groeien, om panelen zo goedkoop mogelijk en zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren.

Bron: NearZero, Eurekalert

Lees ook

9 grootste mythes over zonne-energie

Alles wat je wilt weten over zonne-energie