Foto: scottfeldstein via Flickr.com

Nog maar een week en dan is het  kerst. Voor iedereen die last-minute nog kerstige zaken moet regelen volgen na de klik zeven groene tips.

  • Koop minder en ga voor praktische cadeaus die je bij voorkeur bij winkels bij jou in de buurt inslaat. Je kunt ook kiezen voor tweedehands via een lokale tweedehands winkel, Marktplaats of Cheepa, een website waar onder meer speelgoed wordt verkocht.
  • Zelfgemaakte cadeaus zijn uniek. Leuke en eenvoudige ideetjes zijn onder meer een lekkere zelfgemaakte scrub, een pot met de droge ingrediënten om een taart/brood of zelfs chocolademelk te maken of een hip sieraad gemaakt van een oud kledingstuk. Hier vind je bijvoorbeeld 25 ideeën om voor een paar euro originele cadeaus te maken.
  • Twijfel je nog over een boom? Je kunt een boom adopteren via adopteereenkerstboom.nl Na de feestdagen breng je ‘m terug waarna hij opnieuw in de grond wordt gezet zodat hij volgend jaar opnieuw gebruikt kan worden.
  • Of laat een echte boom achterwege en ga voor een tak. Net zo leuk en nog minder rommel ook. Wil je helemaal op de moderne toer? Wat dacht je van een kerstboom van gestapelde eierdoosjes of ornamenten op de muur? Klik hier voor inspiratie.
  • Ook voor wat betreft kerstversiering zijn er groene alternatieven. Maak een slinger van gepofte popcorn of cranberry’s, gebruik hulsttakken uit de tuin om je woonkamer kerstig te maken en vrolijk saaie kerstballen op met wat glitter. Kijk hier voor meer tips.
  • Bij kerst hoort natuurlijk lekker eten. Maar hoe let je op je CO2-voetafdruk? Dorien Soons van Voetprintcooking geeft de volgende tips: ga voor wintergroente, kies voor biologisch vlees, duurzame vis, noten en paddestoelen uit Europa. Haal tenslotte boodschappen met een eigen meegenomen boodschappentas, bij voorkeur op de fiets en maak een lekkere hartige taart van de kliekjes.
  • Zet de verwarming uit en ga op tweede kerstdag voor een lekkere wandeling aan het strand of in het bos. Scheelt energie verstoken en is niet alleen gezellig maar nog gezond ook.