pellesten, Flickr.com

pellesten, Flickr.com

Audi en Volkswagen werken aan auto’s die maar liefst 450 kilometer op 4 liter brandstof moeten kunnen rijden. Deze uitzonderlijke wagens, die vooral erg licht zijn, moeten binnen drie jaar op de markt verschijnen. De Audi moet gebruik gaan maken van een kleine benzinemotor, terwijl de VW een kleine dieselmotor krijgt. Dit wil niet zeggen dat het ook om een goedkope auto gaat; naar verwachting zal er aan dit milieuvriendelijke model een prijskaartje van tenminste 100.000 dollar hangen.


L1-conceptcar

Hoewel inmiddels duidelijk is dat er gewerkt wordt aan milieuvriendelijke auto’s die alle prestaties van actuele modellen overtreffen, blijven Volkswagen en Audi nog erg terughoudend met het doen van mededelingen. Naar verwachting zal de Volkswagen L1-conceptcar, die al in 2002 tijdens een autoshow gepresenteerd werd, nu daadwerkelijk het levenslicht zien. Die auto had slechts 1 liter brandstof nodig om 100 kilometer te rijden. In 2009 werd een tweede versie gepresenteerd, die niet alleen zuinig was, maar ook erg licht. De XL1 woog slechts 380 kilo, terwijl zelfs kleine auto’s op dit moment nog zo rond de 1000 kilo wegen. In 2011 werd weer een opvolger gepresenteerd, met een tweecilinder dieselmotor. Deze auto zou nog eens 15 procent minder brandstof verbruiken.

Audi 1.0-liter auto

De auto die omstreeks 2015/2016 het levenslicht zal zien, is een efficiënte 1.0-liter auto, gemaakt van lichtgewicht staal en koolstofvezel. Als dit model gebaseerd wordt op de Audi A1, dan wordt de auto ongeveer 4 meter lang en is er ruimte voor vier personen. Met een verbruik van 0,83 liter per 100 kilometer zou de wagen tenminste twee keer zo zuinig zijn als de meest zuinige auto’s die vandaag de dag verkrijgbaar zijn.

Bron: Extremetech.com

Lees ook:

Elektrisch rijden is goed en goedkoop
Dit zijn de beste aanbieders van groene stroom
Win jij een hippe KRNWTR fles?