Foto: inhabitat

Het kleine Beierse dorpje Wildpoldsried heeft slechts 2600 inwoners. Maar elk jaar verdient het 4 miljoen euro (€1500 per persoon) aan schone energie. Wildpoldsried produceert namelijk 320% meer energie dan het zelf kan gebruiken. Het dorpje kreeg internationale aandacht en schreef zelfs een plan hoe andere gemeenschappen zijn voorbeeld kunnen volgen.


(Advertentie)
Krijg snel de beste deal
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio.

Lees ook
Failliet dorp ontwikkelt energiemodel van de toekomst
Duitse gemeente wordt energie-onafhankelijk dankzij Amerikaanse leger
Krijg snel de beste zonnepanelen deals van lokale leveranciers

De gemeenteraad in Wildpoldsried besloot in 1997 om de lokale economie te stimuleren met schone energieprojecten. In 14 jaar tijd is het dorp aardig geslaagd met haar plannen. Nu staan er in Wildpoldsried:

* 9 gebouwen met zonnepanelen
* 3 kleine waterkrachtcentrales
* 4 (binnenkort 5) biogasinstallaties
* 7 (binnenkort 9) windmolens

Verder hebben 190 huishoudens in het dorp zelf ook zonne-installaties op het dak liggen. De gemeente verdient elk jaar zo’n 4 miljoen euro met de opgewekte energie. Dit geld wordt onder andere geïnvesteerd in sociale voorzieningen, zoals een theater en een bejaardenhuis.

Wildpoldsried noemt zich tegenwoordig “Das Energiedorf” en krijgt internationale belangstelling. Zo worden er regelmatig rondleidingen gehouden. Het dorp heeft ook een speciaal document opgesteld om andere gemeenschappen te helpen om hetzelfde te doen. Burgemeester Zengerle: “We laten ze een best practices model in beweging zien en velen zien meteen de voordelen. Door de rondleiding die we geven, begrijpen onze gasten hoe goed dingen kunnen werken als je het enthousiasme en het vertrouwen van de mensen hebt.”

Bron: Cleantechnica, earth-matters, wildpoldsried.de.

Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de kerstvakantie publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.